Počela obuka za korištenje razvojnih bihevioralnih skala

Srna
Foto: Srna

BANjALUKA- U Banjaluci je danas počela trodnevna obuka vaspitno-obrazovnih radnika za korištenje razvojnih bihevioralnih skala za praćenje razvoja djece u predškolskim ustanovama Republike Srpske, koju organizuje Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske, uz finansijsku podršku Unicefa.

Riječ je o obuci za primjenu instrumenata za procjenu razvoja djece od rođenja do šeste godine koja se realizuje u okviru projekta "Unapređenje inkluzije i partnerstva sa porodicom u vaspitno-obrazovnom procesu", saopšteno je iz Ministarstva prosvjete i kulture Srpskoj.

Obuku će proći oko 200 vaspitno-obrazovnih radnika iz svih predškolskih ustanova Republike Srpske, odnosno iz svih javnih i većine privatnih predškolskih ustanova, te iz škola za djecu sa smetnjama u razvoju iz cijele Republike Srpske.
 
Pomoćnik ministra za predškolsko i osnovno vaspitanje i obrazovanje Nataša Cvijanović istakla je da će obuku realizovati stručnjaci Udruženja za unapređenje obrazovanja i podrške djeci sa i bez poteškoća u razvoju – EDUS.
 
"Oni će putem teorijskih predavanja i praktičnih radionica učesnike obuke uvesti u osnovna pravila korištenja predmetnih instrumenata. Obuci će prisustvovati i predstavnici Društva psihologa i Republičkog pedagoškog zavoda koji će nakon obuke pratiti i pružati podršku obučenim vaspitno-obrazovnim radnicima u daljem radu", rekla je Cvijanovićeva.

Ona je napomenula da je Ministarstvo u saradnji sa Unicefom već realizovalo projekat "Unapređenje ranog dječijeg rasta i razvoja putem jačanja vaspitačkih i roditeljskih kompetencija" putem kojeg su nabavljeni svi instrumenti za procjenu razvoja djeteta koji će biti dostavljeni ustanovama koje budu učestvovale na ovoj obuci.
 
Cvijanovićeva je navela da je cilj ovih aktivnosti bio da se unaprijedi inkluzivna praksa osnaživanjem vaspitno-obrazovnih radnika koji konstantno iskazuju potrebu za dodatnim usavršavanjem kada je riječ o ranom otkrivanju i intervencije kod djece sa smetnjama u razvoju.

"Stoga vjerujemo da će navedene aktivnosti doprinijeti razvijanju znanja i vještina vaspitno-obrazovnih radnika predškolskih ustanova na polju ranog dječijeg rasta i razvoja koja će biti od velike pomoći u njihovom vaspitno-obrazovnom radu sa djecom predškolskog uzrasta", istakla je Cvijanovićeva.

Obuka se održava u hotelu "Jelena" u Banjaluci. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana