Po platu i penziju u banku na točkovima

Marijana Miljić Bjelovuk
Po platu i penziju u banku na točkovima

BANjALUKA - Stanovnici malih lokalnih zajednica u Republici Srpskoj u kojima nema banke, kao što su Drinić, Berkovići, Istočni Drvar te Kalinovik, uskoro bi mogli da plaćaju račune, ali i da novac sa računa podižu iz vozila, odnosno mobilne ekspoziture.

To bi trebalo da im bude omogućeno izmjenama Zakona o mjerama bezbjednosti u poslovanju gotovim novcem i drugim vrijednostima koji će se naći pred poslanicima republičkog parlamenta 22. maja.

Osnovne izmjene pomenutog zakona odnose se na to da kao uplatno-isplatno mjesto budu uvedene mobilne ekspoziture - mjesta na kojim bi bilo omogućeno strankama da obavljaju poslove s novcem iz vozila.

U razlozima za izmjene zakona, čiji je predlagač predsjednik Ujedinjene Srpske Nenad Stevandić, navedeno je da je potrebno omogućiti svim građanima Republike Srpske korišćenje bankarskih usluga.

- Trenutno pojedine opštine kao što su Drinić, Berkovići, Istočni Drvar te Kalinovik nemaju niti jednu banku. Uvođenjem mobilne ekspoziture biće omogućeno građanima koji žive na ovim područjima da ostvaruju svoja prava kao što je, na primjer, posjedovanje osnovnog računa posredstvom kojeg primaju platu i penziju  - navedeno je u razlozima za donošenje pomenutog zakona. Naglašava se da je Agencija za bankarstvo RS već podzakonskim aktima regulisala ovakav vid obavljanja bankarske djelatnosti sa istim ciljem, odnosno omogućavanje korišćenja bankarskih usluga građanima koji žive u područjima u kojima ne posluje nijedna banka.

Građani Drinića ostali su bez banke u novembru 2022. godine i od tada se na razne načine dovijaju kako bi došli do usluga koje im banke nude.

- Sva sreća pa imamo “Poštu” u kojoj građani mogu platiti račune, ali i dobiti penziju. S druge strane, građani, kada im vrijeme dozvoljava ili obaveze, odlaze u najbliže lokalne zajednice koje imaju banku da bi podigli platu i koristili druge usluge koje banke nude - kazao je “Glasu” načelnik Drinića Drago Kovačević i dodao da bi uvođenje mobilne ekspoziture rasteretilo, prije svega, gužve u “Pošti”.

Podsjeća i da su na razne načine nastojali zadržati banku u toj opštini.

- Nudili smo sve moguće povoljnosti da ih zadržimo, ali oni nisu našli svoj interes - zaključio je Kovačević.

I načelnik Berkovića Nenad Abramović trenutno jedini spas vidi u poslovnici “Pošta” u ovoj lokalnoj zajednici jer putem nje penzioneri primaju čekove,  a građani plaćaju račune.

- Ako trebaju u banku da podignu platu ili da obave neke druge poslove, onda idu do opštine Stolac u FBiH koja je udaljena 20 kilometara. Nakon toga nam je najbliža Bileća koja ima banku, a udaljena je nekih 40 kilometara  - kazao je “Glasu” Abramović.

Istočni Drvar nikada nije imao banku, a problem se pojavio,  navode u ovoj lokalnoj zajednici, kada je i u Ribniku ugašena poslovnica.

- Sreća nam je što imamo “Poštu” pa tu građani mogu platiti račune. Najbliža banka nam je trenutno u Mrkonjić Gradu, pa zatim u Banjaluci. Građani i privrednici se na razne načine dovijaju, čak i daju punomoći drugim licima kako bi za njih obavili neke poslove u bankama  - kazala je “Glasu” načelnica Istočnog Drvara Milka Ivanković i dodala da bi mobilna ekspozitura omogućila mještanima da konačno dobiju banku, pa makar i onu na točkovima.

Trajno rješenje

Nenad Abramović navodi da bi najbolje bilo da Srpska ima svoju banku i da u svakoj lokalnoj zajednici postoji i poslovnica.

- Do tada vidimo spas u najavljenoj mobilnoj ekspozituri, ali to nije trajno rješenje ovog problema - zaključio je Abramović.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana