Po lijek za srce u Beograd ili Zagreb

Dragana Orlović
Po lijek za srce u Beograd ili Zagreb

Banjaluka - Mnogim srčanim bolesnicima nakon hitnih operacija, ljekari propisuju lijek "brilik", kojeg već gotovo tri godine nema u apotekama u cijeloj RS i BiH, pa su ovi pacijenti primorani da idu u Beograd ili Zagreb da bi ga nabavili.

Riječ je o film tabletama od 90 miligrama, a da bi došli do tog lijeka, koji je ključni u terapiji, dovijaju se na razne načine. S obzirom na to da se ovaj "brilik" može nabaviti i bez recepta, bolesnici najčešće zadužuju rodbinu da im ga nabave preko granice.

U Beogradu jedna kutija ovog lijeka košta 80 maraka, dok je u Zagrebu njegova cijena 144 marke. Dok je bio u prodaji u apotekama u Republici Srpskoj, "brilik" je, kako su nam potvrdili farmaceuti, koštao 213 maraka.

- Poslala mi je juče sestra kutiju "brilika". Po šoferu autobusa. Sad sam miran 26 dana, a kasnije ću nekoga poslati do Beograda ili Zagreba da mi ponovo donese - priča jedan od pacijenata koji nije želio da mu navodimo ime, a kojem su nedavno ugrađena dva stenta poslije infarkta.

U Fondu zdravstvenog osiguranja RS kažu da lijek "brilik" 90 mg - tikagrelor nije registrovan u BiH.

- Registracija svih lijekova je u nadležnosti Agencije za lijekove i medicinska sredstva BiH - poručili su iz Fonda.

U ovoj Agenciji su potvrdili da je ovom lijeku, proizvođača "Astra Zeneca UK Limited", predmetna dozvola ukinuta još u junu 2014. godine. I to, kako ističu, na zahtjev samog proizvođača i zbog njegove marketinške odluke. Nije, dodaju, postojala nikakva neusklađenost u vezi sa pitanjem kvaliteta, bezbjednosti i efikasnosti.

- S obzirom na to da ne postoji paralela registrovana u BiH, moguć je interventni uvoz za potrebe pojedinačnog pacijenta koji odobravaju entitetska ministarstva zdravlja, te na taj način lijek može biti dostupan pacijentu - istakli su u ovoj agenciji.

Refundacija

U Fondu zdravstvenog osiguranja RS kažu da troškove za lijek "brilik" nije moguće refundirati, s obzirom na to da nije registrovan za promet u BiH.

Osiguranici, kako ističu u Fondu, imaju pravo na refundaciju troškova medikamenata u slučaju kada se on ne nalazi na bolničkoj listi lijekova, a preporučen je od strane komisije za lijekove bolnice.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana