Ples se vraća na scenu

Jovana Ivanović
Ples se vraća na scenu

BANjALUKA - Plesni klubovi širom Republike Srpske pripremaju se za takmičenja i druge manifestacije, zbog čega se plesni svijet, kako ga nazivaju instruktori ove vještine, vraća na scenu.

Plesni klub “Dens – step” iz Gradiške, koji je prošle godine učestvovao na najvećem dječijem takmičenju “Ritam Evrope” nastavlja da bilježi pozitivne rezultate. Trener u tom klubu Vera Kalajdžić kaže da je interesovanje za učešće u plesnim grupama poraslo nakon što se situacija u vezi sa virusom korona smirila.

- Djeca su jedva čekala da se nakon pauze izazvane epidemijom vrate u naš klub. Možemo se pohvaliti da trenutno imamo 50 plesača u našem timu, s tim da ih je u grupi za hip-hop najviše - rekla je Kalajdžićeva.

I u salama “Prve Baletske škole u Banjaluci” vlada radna atmosfera, budući da se bliži Međunarodni dan plesa, ali i završetak školske godine.

- Radimo na novim koreografijama koje ćemo predstaviti publici, a pripremamo se i za Međunarodni dan plesa, koji se obilježava 26. aprila - rekla je direktorica ove škole Aleksandra Srdić. Ona ističe da svaka od njihove četiri klase broji od deset do 15 polaznica.

- Balerine su prepoznale posebnost u tome što rade, zbog čega entuzijazma na našim treninzima ne manjka - rekla je Srdićeva.

Trener u banjalučkom plesnom klubu “Blok” Jelena Stojaković kaže da i oni najmlađi polaznici prepoznaju značaj bavljenja ovom vrstom sporta.

- Pored modernog baleta polaznike zanimaju i latinoamerički i standardni plesovi te hip-hop - navela je Stojakovićeva.

I u plesnom klubu “Maris” iz Trebinja poručuju da se plesni svijet vraća u normalu.

- Interesovanje je veliko, posebno ako se uzme u obzir što će se na Letnim olimpijskim igrama u Parizu 2024. godine ples računati kao olimpijska disciplina - rekao je trener u ovom klubu Slaviša Sredanović.

Ipak, s druge strane pojedini plesni klubovi stavili su ključeve u bravu, jer nisu imali dovoljno kandidata.

- Sjećam se perioda kada smo u jednoj osnovnoj školi imali stotinu djece zainteresovane za ples. Na posljednjim konkursu toliko ih se prijavilo iz svih osnovnih škola u gradu na Vrbasu - rekao je plesač iz kluba “Latino dens” Vladimir Divjak.

Sličan scenario desio se i u srbačkom sportsko-plesnom klubu “Ritam”, koji od prošle godine ne upisuje nove članove. Plesač Sveto Savanović kaže da je ranijih godina sala bila puna djece, ali i entuzijazma.

- Prije deset godina, kada je ples bio veoma popularan u svijetu, imali smo salu punu djece. Ponosan sam na to jer se kroz ples stiču zdrave navike - rekao je Savanović.

Navijačice

Gradiški klub “Dens-step” formirao je i novu sekciju, odnosno navijačice po uzoru na čirlidersice popularne širom svijeta.

- Tinejdžerke od 13 i 14 godina imaju mogućnost da se prijave u grupu navijačice. Odaziv je veliki, jer imaju priliku da nastupaju u sportskim događajima - dodala je Vera Kalajdžić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana