Plata od 2.000 evra motiv radnicima da spakuju kofere

Anita Janković Rečević
Foto: Arhiva

BANjALUKA - Za građane BiH Slovenija i Hrvatska su najpoželjnije destinacije za rad na Balkanu, a ključni motivatori koji domaću radnu snagu vuku da potraži posao u nekoj od zemalja regiona su bolje plate, ali i životni i radni uslovi.

Pokazalo je to najnovije istraživanje portala “MojPosao.ba” čiji je cilj bio razumijevanje motivacije i preferencije radnika iz BiH kako bi se identifikovali ključni faktori koji ih podstiču na traženje posla u susjednim zemljama. 

Anketa, u kojoj je učestvovalo 2.432 ispitanika iz BiH, otkrila je da su glavni razlozi za traženje posla van granica naše zemlje, ali unutar regiona, profesionalni razvoj, bolji radni uslovi i socijalna sigurnost. 

- Naši radnici traže konkurentne plate, sigurnost posla i mogućnost profesionalnog usavršavanja od potencijalnih poslodavaca u zemljama regiona. Najveći broj ispitanika očekuje minimalnu platu u rasponu od 2.000 do 3.000 evra i većina je spremna da trajno radi u zemljama regiona. Među anketiranim mnogi nisu sigurni da li bi se ikada vratili u BiH - navedeno je u saopštenju portala “MojPosao.ba”. 

Radnici iz BiH najviše su zainteresovani za rad u sektorima ugostiteljstva, IT-a, građevinarstva, medicine te transporta i logistike, upravo u onim zanimanjima koja su u zemljama regiona, ali i na tržištu rada BiH, najtraženija i od kojih je većina i ove godine deficitarna. 

- Ostaje da se vidi kako će se ovi trendovi razvijati u budućnosti, ali je sigurno da radnici iz BiH i dalje aktivno traže prilike koje će im omogućiti bolji životni i profesionalni standard - stoji u saopštenju. 

BiH se već duže vrijeme, zbog masovnog odliva radnika u zapadne zemlje, suočava se hroničnim nedostatkom stručnog kadra i to u svim branšama. Od ugostiteljstva, građevinarstva, trgovine, metalske pa do prehrambene industrije. 

Ni rast plata do kojeg je posljednjih godinu, dvije došlo u Srpskoj i BiH nije nagnao radnike da odustanu od potrage za boljim poslovnim prilikama u regionu i inostranstvu. 

Predsjednik Unije poslodavaca RS Zoran Škrebić kaže za “Glas” da ovakvi pokazatelji bude opravdan strah poslodavaca, ali i svih drugih zainteresovanih strana, jer bi se kompletno društvo moglo suočiti sa velikim nedostatkom radne snage u skorijoj budućnosti. 

- Odliv radne snage je dubok problem, izražen kod nas, u zemljama regiona, cijeloj Evropi. Radno sposobno stanovništvo se u posljednjih pet godina naglo pokrenulo, svi žele laške, a bolje plaćene poslove. Srbija ima izdatih 75.000 radnih dozvola za strance, a u Hrvatskoj se taj broj popeo na 150.000 dozvola. Mi moramo raditi na promjeni strukture kompletne privrede Srpske na način da svi poslovi budu mnogo produktivniji i rentabilniji, što će dati osnovu za povećanje plata. Nadamo se da ćemo tada doći u situaciju da nam se radnici vraćaju - kazao je Škrebić. 

On je dodao da su prijedloge koji idu u tom smjeru već uputili Vladi RS. 

- U ovom trenutku nažalost svi pokazatelji u privredi su negativni. Imamo pad izvoza, povećanja uvoza, pad broja zaposlenih, pad privredne aktivnosti. Poklopilo se mnogo negativnih elemenata koje neće biti ni lako, ni brzo riješiti. Trebaće vremena za sve to - rekao je Škrebić.

PROFIL ISPITANIKA

U saopštenju portala “MojPosao.ba” navedeno je da je najveći broj građana koji su učestvovali u anketnom ispitivanju u životnom dobu od 26 do 35 godina i koji su činili 39 odsto te ispitanici od 36 do 45 godina.

- Polovinu ispitanika čine visokoobrazovani, dok prema radnom statusu 74 odsto njih je zaposleno - navedeno je u saopštenju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana