Pitali smo: Šta kažu sindikalci i poslodavci o rastu primanja u realnom sektoru

Veljko Zeljković
Pitali smo: Šta kažu sindikalci i poslodavci o rastu primanja u realnom sektoru

BANjALUKA - Iako u Republici Srpskoj već nekoliko godina postoji zakon koji je donesen kako bi se stimulisao značajniji rast plata zaposlenih u realnom sektoru, koji bi koliko-toliko pratio i troškove života, do toga, nažalost, ipak nije došlo u svim sektorima privrede.

Kaže ovo za "Glas" predsjednica Saveza sindikata RS Ranka Mišić pojašnjavajući kako su poslodavci iz Srpske za svako povećanje primanja svojim zaposlenim oslobođeni plaćanja ukupnih poreskih i drugih obaveza za čak dvije trećine, odnosno oko 70 odsto. 

Mišićeva je ovo istakla komentarišući prijedlog pojedinih ekonomista da u FBiH bude donesen poseban zakon, leks specijalis - da se zamrzne osnovica za naplatu doprinosa, odnosno da sav budući rast plata ne bude dodatno oporezovan kroz doprinose. 

Kako kaže, Republika Srpska već godinama ima slična zakonska rješenja, ali i ukazuje da su veći efekti, bar što se tiče rasta plata - izostali. 

- Poslodavcima se dva puta godišnje vrši refundacija tih novčanih sredstava. I to je jedna od velikih olakšica za sve one koji istinski žele da povećanjem plata povećaju produktivnost, ali i zadrže i motivišu svoje zaposlene. Navešću vam nekoliko negativnih primjera. Poslodavci koji najviše i najglasnije kukaju su iz kožarskog i obućarskog sektora. Podsjetila bih da oni plaćaju samo 25 odsto poreza i doprinosa na plate svojih radnika. I pored toga, plate u ovom sektoru i dalje su izuzetno male. Ali ako pogledamo finansijske izvještaje tih firmi, možemo vidjeti da su one ostvarile tri, četiri miliona čiste dobiti. I onda se čudimo što nam radnici odlaze - navodi Mišićeva. 

Smatra i da bi vlasti trebalo da sankcionišu, kazne one koji ne koriste ove benefite, a nagradi one koji ove olakšice koriste za povećanje plata. 

Dodaje i da sindikat priprema jedan dokument koji će uputiti na adresu Vlade Srpske, a u kom će biti predložene nove sistemske mjere za smanjenje  sive zone, a između ostalog i kako da se pare iz koverte, koje poslodavci daju radnicima  na ruke - "legalizuju".  

- O tome ću više moći govoriti kada taj dokument prezentujemo Vladi Srpske. Mogu samo reći da će se u njemu naći prijedlog mjera kako da se smanji siva ekonomija i povećaju plate - dodala je Mišićeva poručujući kako je cilj sindikata da se konačno uredi sistem plata u Srpskoj.  

Predsjednik Unije poslodavaca Republike Srpske Zoran Škrebić kaže da poslodavci nikada nisu bili protiv realnog povećanja plata radnicima, ali i da je veliko pitanje kako do tih većih primanja i doći. 

- Naš stav se umnogome razlikuje od mišljenja drugih aktera u ovom pregovaračkom procesu.  Uvijek ima i zloupotreba. I njih će uvijek biti, pa i od strane samih poslodavaca. Ali isto tako niko ne može reći da u prethodnom periodu ipak nije bilo značajnog povećanja prosječne plate u Republici Srpskoj. Ona je od 2015. veća za 68 odsto. Da li će one i dalje rasti i u kom obimu, nije više samo stvar nekih zakonskih olakšica i benefita, privrednog ambijenta, već i osavremenjivanja proizvodnje. Mora se ići sa automatizacijom i tehnološkim razvojem, jer bez toga naša preduzeća neće biti rentabilna, konkurentna na tržištu. Dok to na neki način ne riješimo, svaki dalji rast plata je neizvjestan - kaže Škrebić za "Glas Srpske" dodajući i da treba imati u vidu da je naša domaća privreda u posljednjih nekoliko godina suočena sa mnogobrojnim izazovima zbog globalne krize.

Leks specijalis

Kada je u pitanju FBiH, postoji prijedlog pojedinih ekonomista da bude donesen poseban zakon, da se na sve što poslodavci u narednom periodu budu dodatno davali radnicima ne plaćaju dodatni doprinosi, već samo porez na dohodak. Ekonomisti koji su iznijeli ovu ideju smatraju da bi u ovom leks specijalis zakonu trebalo pooštriti i kaznenu politiku za rad na crno, gdje bi u slučaju inspekcijskog nadzora poslodavac bio kažnjen kaznom od čak oko 25.000 maraka po radniku. 

Smatraju da bi korist od ovog zakona imali apsolutno svi, pa i  vlasti, koje ne mogu više reći da će doći do smanjenja u naplati poreza i doprinosa. Korist imaju i poslodavci, jer za svako povećanje plata i zadržavanje radnika ne bi plaćali dodatne poreske obaveze. 

Godišnja dobit

Prema riječima predsjednika Unije poslodavaca Republike Srpske Zorana Škrebića, dobit privrede je tokom prošle godine iznosila oko četiri milijarde maraka. 

Ako se pogleda, kako kaže, struktura, odnosno ko ju je ostvario, može se vidjeti da je samo 85 preduzeća, a koja zapošljavaju samo 17 odsto od ukupnog broja registrovanih radnika, ostvarilo 47 odsto ukupne dobiti na godišnje

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana