Pita krompiruša za Ginisa na "Pitijadi" u Novim Kozarcima

Rtv
Foto: Rtv

KIKINDA - U Novim Kozarcima kod Kikinde održana je tradicionalna 12. ''Pitijada'', na kojoj je ove godine učestvovalo preko 60 domaćica koje su predstavile stari način pravljenja pite od krompira. Pored toga, članice Udruženja žena iz Novih Kozaraca napravile su pitu krompirušu za Ginisa dugu 30 i po metara.

Novi Kozarci kod Kikinde, selo naseljeno pretežno kolonistima iz Bosne, mirisali su proteklog vikenda na pitu od krompira i to onu pravu, kako su se nekada pravile. Razlog tome je održana "Pitijada", manifestacija koja je 12. put u selu okupila preko 60 domaćica iz raznih krajeva zemlje koje su predstavile svoj način pravljenja takozvane krompiruše.


"Domaćice poreklom iz Bosanske Krajine prave odlične pite jer je to u okviru njihove tradicije, bukvalno ih prave za sve prilike. Svi se raduju piti kada dođu u naše krajeve jer je to nešto posebno’’ - priča Vinka Grmaš, učesnica na Pitijadi.

U okviru manifestacije, napravljena je pita za Ginisa, duga 30,5 metara u čiju je proizvodnju, pored ljubavi i iskustva, utrošeno 20 kilograma brašna i krompira, osam litara ulja, četiri kilograma luka, bibera i soli.

"Imali smo zaista veliki broj učesnika, koji su se potrudili da i ove godine naše selo miriše na krompirušu. To je lepa tradicija koju negujemo. Napravili smo i pitu za Ginisa od 30,5 metara koju je zajednički napravilo naših 15 domaćica'' - ističe Boja Oljača, predsjednica Udruženja žena "Novi Kozarci".

Žene, kao stub svake porodice i domaćinstva, sa osmehom na licu i sa velikom ljubavlju pravile su pite u kojima je, kako i same kažu, ima ukusa zavičaja, odakle potiču mnoge od njih.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana