Petrinjskom parohu i organizaciji "Solidarna“ nagrada "Diana Budisavljević"

Srna
Petrinjskom parohu i organizaciji "Solidarna“ nagrada "Diana Budisavljević"

ZAGREB - Petrinjski paroh Saša Umićević i Organizacija za ljudska prava i solidarnost "Solidarna" i dobitnici su nagrade za humanost i pravednost "Diana Obekser Budisavljević", koja je posvećena principima solidarnosti i humanitarnosti, saopšteno je iz Srpskog narodnog vijeća u Hrvatskoj.

-U vremenima u kojima više sile poput potresa i pandemije uzimaju naše živote u svoje ruke - zadnju riječ ipak ima čovjek – onaj koji je strpljiv, onaj koji se bori, koji pomaže drugima... često i na uštrb vlastite sigurnosti. Takvog čovjeka, takve ljude danas proslavljamo kako u radu Organizacije za ljudska prava i solidarnost – „Solidarna“, tako i u liku i djelu petrinjskog paroha oca Saše Umićevića - navedeno je u saopštenju.

Nagradu "Svetozar Pribičević" za unapređenje hrvatsko-srpskih odnosa dobio je specijalni izaslanik predsjednika Srbije Veran Matić.

Iz SNV-a su istakli da Matić svojim dugogodišnjim djelovanjem na području pitanja nestalih, komemoracija i memorijala žrtvama rata 1991-1995. daje najbolji mogući primjer odlučnosti i posvećenosti ovom najtežem teretu.

-Svako mjesto zločina dolaskom čovjeka postaje mjesto sjećanja i nade. Za one za koje mjesta ukopa još ne postoje, svaka riječ o njihovim sudbinama postaje korak bliže miru njihovim bližnjima. Matić strpljivo i odgovorno tome daje nesebičan i kontinuiran doprinos u nadi da time umanjuje teret koji ostavljamo generacijama koje dolaze - istaknuto je u saopštenju.

Nagradu doktor Gojko Nikoliš za antifašizam SNV je dodijelio Perušićanima Josi Obućini i Vladi Oreškoviću, koji su sa još nekoliko sugrađana suprotstavili revizionističkom postupku tzv. premještanja jednog od rijetkih antifašističkih spomenika koji nije uništen u ratnim zbivanjima devedesetih.

Spomenik je posvećen partizanskim borcima ovog kraja, ali i 16 Perušićana koji su s još 33 Ličanina učestvovali i život izgubili u Španskom građanskom ratu.

-U tome (suprotstavljanju premještanja) ih je podržao veliki broj domaćih, ali i stranih poštovalaca antifašističkog nasljeđa španskih boraca, među kojima su najviđeniji evropski intelektualci, ali i mnogi drugi potomci boraca i žrtava fašizma. Inicijativa „Spomenik ostaje u parku“ pokazatelj je ne samo hrabrosti nego i nevjerovatne otpornosti i nenametljive veličine tzv. malog čovjeka, a kada je mali čovjek velik onda je on najveći - navedeno je u saopštenju.

Dobitnik nagrade "Nikola Tesla" za razvoj srpskih institucija je Božidar Simić, predsjednik Vijeća srpske nacionalne manjine Splitsko-dalmatinske županije koji svom mandatu čini što god može u zadacima koji se postavljaju pred one koji uzmu na sebe tako zahtjevan izazov kakav je zastupanje srpskog naroda u Hrvatskoj.

Iz SNV-a su istakli da je ono što ga izdvaja i zbog čega mu trajno zahvaljuju dugogodišnji istraživački rad na području cetinske i imotske krajine.

-Tragom istorijskih dokumenata i stečenog znanja ne samo o Srbima tih krajeva već o složenosti srpsko-hrvatskih odnosa Simić je zabilježio ono što je zub vremena načeo odavno. Zapisati prezimena porodica i familija, utvrditi vladanje i odnose, zabilježiti kako su se odnosili prema prošlosti, ali i kako su zamišljali budućnost, zapisati duh vremena koje je zaista danas daleko od nas – zadatak je kojeg se na ovim prostorima ne prihvata ni istorijska nauka, a kamoli neko ko bi bio obilježen amaterskim predznakom. Srećom po sve nas naš je najtraženiji autor u tome bio hrabriji – Božidar Boško Simić - saopšteno je iz SNV-a.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana