Perica Iličić - student medicine koji budućnost vidi na selu

Srna
Foto: srna

BROD- Student četvrte godine medicine Perica Iličić u Gornjoj Barici, u opštini Brod, sa porodicom uzgaja žitarice, imaju veoma kvalitetan podignut voćnjak, a u planu ima ostanak na selu i bavljenje poljoprivredom i nakon završetka studija. Iličić ističe da će, kada postane ljekar, do 15.00 časova raditi u ordinaciji, a potom na njivi i u voćnjacima.

On kaže da je svjestan da neće biti lako, da jeste izazovno, ali i moguće. "Fakultet dobro napreduje. To se sve lijepo uskladi sa poljoprivredom, a sve obaveze završimo na vrijeme. Važno se dobro organizovati. Ljubav prema poljoprivredi je odmalena. Nasledio sam je od djeda i to mi je ostalo u dobrom pamćenju i lijepom sjećanju", navodi Iličić. On dodaje da se dobro kombinuje studiranje i bavljenje poljoprivredom, koja mu dođe kao psihički odmor.

Velika podrška su mu brat i roditelji, uz čiju pomoć stiže sve da uredi na vrijeme. Porodica Iličić je prije 21 godinu život na Ozrenu zamijenila brodskom opštinom. "U Barici smo prije nekih devet godina kupili posjed od 20 hektara i odlučili da podignemo voćnjak. Imamo hektar i po oraha, ostalo su trešnje, kajsije, šljive i ostalo voće. To nam dođe kao nekakav psihički odmor u ovom vremenu. Dođemo, izbacimo negativnu energiju iz sebe i uživamo u prirodi", kaže Iličić. Prema njegovim riječima, gazdinstvo trenutno raspolaže površinom od 20 hektara, od čega je nekih 17,5 hektara pod pšenicom ili sojom, zavisno od godine.

Za tržište Perica Iličić, njegov brat i roditelji, ne brinu. Plasman proizvoda je siguran, a prinosi oko prosjeka, precizira on i ističe da bi stanje bilo bolje da su vremenske prilike povoljnije, ali to se u brodskom kraju naziva "višom silom". "Plasman imamo uvijek. U Derventi je silos, ljudi izvagaju, uredno plate. Što se tiče voćarstva, lako sve plasiramo. Kupci prepoznaju kvalitet, a on prodaje svaki proizvod. Što se tiče prinosa, on je prosječan.

Posljednjih godina mraz ubire trešnju, kajsiju. Pogodi ih svake godine, ali sprovodimo sve mjere, pa su prinosi zadovoljavajući", naglasio je budući ljekar. On navodi da se poljoprivredom vrijedi baviti, ali je potrebno obrađivati veće površine i imati potrebnu mehanizaciju. Iličić planira proširenje proizvodnje, završetak studija medicine, te ostanak na selu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana