Pelet sve jeftiniji, potražnja nikad slabija

BosnaInfo
Pelet sve jeftiniji, potražnja nikad slabija

Pripreme za grijnu sezonu su uveliko već počele i vrijeme grijanja sve je bliže, a trenutno su cijene peleta značajno niže u odnosu na godinu ranije.

Pa tako prodaja peleta i ogrevnog drveta zbog blagih zima, ali i krize u Evropi, posljednje dvije godine bilježi slabiju prodaju.

Tokom jeseni 2022. godine je cijena peleta išla i više od 750 KM po toni. Onda je novembru 2022. godine Vlada Federacije BiH donijela odluku o ograničavanju cijena za tonu peleta na 480 KM + PDV odnosno 561 KM.

Protekle zime visoke cijene

U oktobru 2023. godine, na internet oglasima pelet se prodavao od 430 KM do 530 KM po toni. Dok najveći broj oglasa je ipak nudio pod cijeni od 440 KM + cijena isporuke koja zavisi o tome gdje se isporuka vrši.

Proljeće i ljeto 2024. godine donijelo je još niže cijene, pa su tako najniže cijene na internetskim oglasima 350 KM za tonu peleta + plaćanje dostave, dok ima i sve više onih koji nude besplatnu dostavu za tu cijenu.

Definitivno se pelet vraća u neke normalnije okvire nakon što je protekle zime cijene ”podivljale” te se pelet po toni prodavao za čak i 750 KM.

Tim povodom govorio je predsjednik Asocijacije sertifikovanih proizvođača peleta u BiH Goran Ivanović, koji je govorio o cijenama peleta, njegovoj slabijoj prodaji, grijnoj sezoni koja dolazi, problemima i budućnosti ovog energenta.

– Pelet je značajno pojeftinio u odnosu na prethodnih par godina. Trenutno neka prosječna cijena je 350 KM za tonu peleta i sve zavisi od proizvođača i kvalitete istoga – kazao je Ivanović.

Prema njegovim riječima nije moguće predvidjeti tačnu cijenu peleta za ovu godinu jer to zavisi od raznih faktora.

– Cijenu peleta diktira dosta faktora. Tu prije svega mislim na naglo zahlađenje i kiše, a onda samim tim otežano se dolazi do sirovina iz šuma, čime postaje skuplja proizvodnja. Inače, obično je zimska cijena malo skuplja, zato je ovo idealan period da se pelet nabavi po ovim cijenama do sredine oktobra – kazao je Ivanović.

Cijene peleta nisu samo u padu u BiH, nego i u Evropi gdje je tržište zatrpano uvozom iz Južne Amerike, Brazila, Indije i Ukrajine.

– Bilo je dosta turbulencija i pomjeranja na tržištu. Cijene diktiraju neki drugi energenti poput nafte, pogotovo na evropskom tržištu. Značajno je smanjena potražnja iz EU za našim peletom zato što dosta peleta dolazi iz Južne Amerike, Brazila, pa čak iz Indije po ekstremno niskim cijenama koji se pojavljuju na Italijanskom, Slovačkom tržištu koja su naša tradicionalna tržišta, ali se nadamo da ćemo uspjeti vratiti naše kupce naokon ove stabilizacije cijena i prekida zabrane izvoza – kazao je Ivanović.

Dodao je kako je potražnja za ogrevom slabija, jer su prethodne dvije zime bile jako blage, a i pelet je bio poprilično skup, pa su tako mnoga domaćinstva odlučila da se griju na druge energetske izvore.

Pred peletom je budućnost

– Na domaćem tržištu postoji određen broj potrošača koji se preorijentisao na neke druge energente (struja, klima uređaji…) zato što je pelet bio poprilično skup, kao i zadnje dvije zime koje su bile poprilično blage. To je vjerovatno i najveći faktor slabije potražnje. Moram kazati da u uslovima kada bude zima kakva zna biti na našim prostorima, tada se javlja potražnja za kvalitetnijim gorivima kao što je pelet – kazao je Ivanović.

Predstavnik proizvođača peleta smatra da su izazovi pred proizvođačima zbog male prodaje, ali isto tako vidi budućnost u ovom energentu.

– Trenutno svi smo u problemu. Već dugo traje mala prodaja, tako da neki spuštaju cijene čak ispod koje diktira tržište i najbolje bi bilo kada bi se zadržalo na ovome nivou, jer tada izlazimo u susret krajnjim potrošačima, a i mi ćemo pokušati naći način da se uklopimo u tu računicu sa proizvođačima ili samim procesom proizvodnje. Definitivno pred peletom je budućnost, a to je u fokusu strategije i politike Evropske unije kao zamjena za fosilna goriva – zaključio je Ivanović.

Treba još napomenuti da smo pored peleta istražili cijene drva. Pa se tako kubni metar iscijepanih drva možete pronaći već od 120 KM, no takvih prodavača je sve manje s obzirom na to da većina malih dobavljača metar iscijepanih drva prodaje po cijeni od 140 KM, piše Bosnainfo.

Većina njih nudi i besplatan prevoz ako je u pitanju neka razumna udaljenost, a za veće udaljenosti cijena prevoza dogovora se s dobavljačem. No, kupci će uvijek izabrati dobavljača koji im je bliži zbog brzine dopreme ogreva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana