Pejašinović: Ima prostora za unapređenje saradnje dva naroda

Srna
Foto: Arhiva

BANjALUKA- Predsjednika Društva srpsko-jevrejskog prijateljstva iz Banjaluke Zoran Pejašinović rekao je Srni da ima mnogo prostora da se unaprijedi saradnja dva naroda, ali i Srpske i Izraela.

"Izrael je zemlja koja ima šta da ponudi, naročito u svijetu obrazovanja, nauke i kulture, ali i u privredi i drugim oblastima. Mi kao malo društvo možda možemo tome dati doprinos i nadam se da ćemo nešto i učiniti", naglasio je Pejašinović.

Prema njegovim riječima, Društvo srpsko-jevrejskog prijateljstva trebalo bi narednih dana da održi skupštinu na kojoj će biti dogovoren program rada za naredni period.

"Putovanja koja smo ranije planirali, morali smo odložiti zbog virusa korona.

Radujemo se ukidanju mjera i nadamo se da će biti putovanja u skorije vrijeme. Planirano je da posjetimo jevrejske zajednice u Vojvodini, a ako bude uslova i Izrael", rekao je Pejašinović.

On je naglasio da su i vjerski praznici, i srpski i jevrejski, povod za druženja pripadnika dva naroda.

"Sinoć je bio veliki jevrejski praznik Purim koji je specifičan po tome što se Jevreji tada vesele i što se ukrašavaju i uljepšavaju maskama, pripremaju jevrejska hrana i predstavljaju i drugi običaji", rekao je Pejašinović.

Pejašinović je podsjetio da je obilježen i Međunarodni dan sjećanja na žrtve Holokausta, koji se podudara sa pravoslavnim praznikom posvećnom Svetom Savi.

"I Donja Gradina je mjesto susretanja Srba i Jevreja kada zajedno tugujemo za stradalim u Drugom svjetskom ratu", naveo je on.

Prema riječima Pejašinovića, u Republici Srpskoj živi 120 Jevreja i članova njihovih porodica, od kojih je ogromna većina u Banjaluci, ali ih ima i u Bijeljini, Istočnom Sarajevu, Doboju...

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana