Patrijarh uručio orden Svetog Save Nikiti Mihalkovu

RTRS
Patrijarh uručio orden Svetog Save Nikiti Mihalkovu

BEOGRAD - Njegova Svetost patrijarh srpski Porfirije uručio je sinoć na Velikoj sceni Narodnog pozorišta u Beogradu orden Svetog Save prvog stepena Nikiti Mihalkovu, proslavljenom ruskom reditelju i glumcu.

Poslije maestralno odigrane drame "12", iz pera Nikite Mihalkova i braće Presnjakov, od strane vrhunskih umjetnika okupljenih u Državnoj budžetskoj ustanovi kulture Nikita Mihalkov iz Moskve, patrijarh Porfirije zahvalio se proslavljenom ruskom umjetniku za uzbudljivo veče i predstavu koja, kako je rekao, otkriva najdublje tajne ljudske ličnosti i života.

– Posebna osobenost ruske kulture i umjetnosti uopšte jeste da se bavi pitanjem smisla čovjekovog života, a to je takođe i osobina Vašeg stvaralaštva kroz koje srpski čovjek prepoznaje jednog od najvećih umjetnika i stvaralaca na polju filmske i scenske umjetnosti i to ne samo u Rusiji nego i u čitavom svijetu uopšte – naglasio je patrijarh.

U gramati koja prati najviše odlikovanje Srpske pravoslavne crkve navodi se da se orden dodjeljuje Mihalkovu u znak priznanja "za nemjerljiv doprinos predstavljanju pravoslavnog etosa i kulture u svjetskim okvirima, a posebno za bratsku pomoć i sastradalnu ljubav svagda projavljivanu prema Srpskoj Pravoslavnoj Crkvi i njenom vjernom narodu".

Porfirije je zatim prisutnima objasnio da je prijedlog za odlikovanje velikog umetnika pokrenut još za vrijeme blažene uspomene patrijarha Irineja.

– Ali kako to obično biva: da jedan sije, drugi okopava, treći žanje, a četvrti, koji je najmanje zaslužan, ima blagoslov da se hrani od takve bogate trpeze. Dostojan – poručio je patrijarh Porfirije.

Ruski reditelj je naglasio da orden SVetog Save za njega predstavlja veliku čast.

– Kada čovjek radi za nagrade nikad ih nije dovoljno. Postoji ikona Majke Božje Neočekivana radost. Danas se poklanjam toj ikoni za ovu neočekivanu radost. Ne smatram da sam stvarno dostojan ove velike nagrade, ali sam ubijeđen da je bio u pravu ruski filozof Vasilije Rozanov kada je rekao: Čovjek bez vere mi nije zanimljiv. Rođeni smo da budemo zanimljivi zato što vjerujemo. Hvala! - istakao je Mihalkov.
 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana