Patrijarh služio večernje bogosluženje, iz Hrama iznijeta Plaštanica

GS
Foto: Tanjug

BEOGRAD - Patrijarh Srpske pravoslavne crkve Porfirije služio je večernje bogosluženje u Hramu Svetog Save u Beogradu tokom kojeg je iznijeta Plaštanica - platno na kojem je prikazan Gospod Isus Hrist neposredno poslije skidanja sa Krsta.

Na Plaštanici je predstavljeno i Hristovo polaganje u grob, kao i Bogorodica, Josif, Nikodim i evanđelista Jovan.

Plaštanica je u toku pojanja na večernjem bogosluženju u Hramu položena zajedno sa Jevanđeljem na sredinu hrama na poseban sto.

Patrijarh je u besjedi okupljenim vjernicima kazao da je današnji dan "najveći dan u isto vrijeme besmisla i smisla".

Kazao je da je najveći grijeh koji čovek mogao da učini je grijeh Velikog Petka, jer je "onoga koji sve stvorio savršenim i dobrim, koji je svemu, a prije svega čovjeku namijenio Carstvo nebesko ovdje, čovjek prezreo i ubio".

"Čovek ga je ubio, a svi smo učesnici jedne jedinstvene ljudske prirode i u tom smislu svi smo učesnici najvećeg greha u istoriji ljudskog postojanja, a to je greh bogoubistva", rekao je patrijarh.

Danas je čovek, kazao je, raspeo izvor svog života, ubio smisao svog postajanja, a "Gospod je primio na sebe svu nepravdu ovoga sveta, sve što je ljudsko izuzev greha".

"Pobedio je i umesto besmisla otvorio put u smisao, umesto ada, otvroio put u raj. Učinio nas da možemo biti učesnici njegovog života i dela. Svega toga ne bi bilo da nije ljubavi Hristove i spremnosti da uziđe na krst i uzme na sebe sve naše promašaje i grehe", naveo je Porfirije.

Kako je rekao, hrišćani osjećaju najdublju tugu zbog toga što su uradili Hristu i "to nije tuga beznađa, već radosna tuga, jer u krstu je i pobeda, na krstu Hristos je pobednik, a na krstu je već i vaskrsenje".



Episkop Jefrem služio večernje bogosluženje u Hramu Hrista Spasitelja u Banjaluci

U Hramu Hrista Spasitelja u Banjaluci večernje bogosluženje služio je episkop banjalučki Jefrem, uz sasluženje sveštenika banjalučke Eparhije. 

Večernjim bogosluženjima ukazuje se na vrijeme smrti i skidanja sa krsta tijela Gospodnjeg, kada se na posebno ukrašen sto ispred oltara, koji predstavlja Hristov grob, iznosi plaštanica.

Plaštanica je platno na kojem je izobraženo Hristovo polaganje u grob, a poklanjajući se plaštanici, vjernici se poklanjaju stradalom Hristu.

Foto: RTRS


Mitropolit Hrizostom služio večernje bogosluženje u Sarajevu

Njegovo visokopreosveštenstvo mitropolit dabrobosanski Hrizostom večeras je u Sabornoj crkvi Rođenja Presvete Bogorodice u Sarajevu služio večernje bogosluženje, uz tradicionalno iznošenje plaštanice, koja simbolizuje polaganje Hrista Spasitelja u grob. Nakon bogosluženja i iznošenja plaštanice, čitane su statije.


Foto:Srna


 

Njegovo visokopreosveštenstvo mitropolit crnogorsko-primorski Joanikije služio je večeras, na Veliki petak, u Cetinjskom manastiru večernje sa iznošenjem plaštanice.

Mitropolit Joanikije je u besjedi istakao da je Gospod Isus Hristos došao u ovaj svijet upravo zato da prinese sebe na žrtvu da spase i podigne ovaj pali svijet, da svoju živonosnu krv izlije na krstu.

Gospod je, kako je rekao mitropolit, dobrovoljno primio smrt na krstu i pogrebenje, promišljajući o spasenju roda ljudskoga, objavljeno je na sajtu Mitropolije.

"Ali je njegovo stradanje otkrilo koliko je čovjek slab, koliko je podložan obmani demonskoj, koliko je podložan propagandi. Onaj isti narod koji je dočekivao u Jerusalimu Hrista pjevajući mesijanske pjesme i slaveći ga kao spasitelja svijeta, na Veliki petak je uzvikivao pred Pontijem Pilatom: `Raspni ga!`", dodao je vladika.

Vladika Joanikije ističe da je Gospod svojom smrću uništio smrt, jer đavo je uzeo Njegovo tijelo ali se opržio o njegovo Božanstvo, i nije imao vlast ni nad Njegovim tijelom, ni nad Njegovom dušom.

"A kada je Gospod sišao u donje svjetove, On je silom i svjetlošću svoga Božanstva uništio ad i tamu adsku. I oslobodio sve one koji su sjedili u sjenci i u tami smrti. I vaskrsao u treći dan", dodao je mitropolit.

Mitropolit Joanikije je naglasio da se tek sa vaskrsenjem vidi cijeli smisao Hristovoga stradanja.

"Njegovo stradanje je žrtva, zapravo, to je mjera Njegove bezgranične ljubavi. Ljubav koja nije spremna na žrtvu, nije prava i istinska ljubav. A upravo Gospod je pokazao takvu ljubav da bi i nas naučio da se odreknemo sebičnosti, da znamo da činimo dobro bližnjima. A imamo svakodnevno bezbroj prilika da činimo dobro bližnjima svojim. Tako nas je On svojim krstom, svojom žrtvom preporodio, našu savjest očistio, a svojim vaskrsenjem nam darovao novi život", rekao je vladika.

Vladika ističe da djela Božija imaju vječni smisao i dejstvo.

Srpska pravoslavna crkva proslaviće u nedjelju, 24. aprila, najveći hrišćanski praznik - Vaskrs.


Mitropolit je rekao da se u času Hristove smrti, kada je bila najdublja tama, kamenje počelo raspadati, grobovi otvarati i mrtvi počeli da ustaju i pokazali se mnogima, da se u tom momentu odmah vidjelo da je On pobijedio smrt, da je njegova smrt živonosna.

"I sada, u ovom vremenu, na Veliki petak mi doživljavamo svu dramu koja obuhvata i potresa i nebo i zemlju. Ali, ponajviše potresa naše savjesti i naše duše. I kroz ovaj vhod za Hristom, naročito od Velikog četvrtka pa do Vaskrsenja, mi se prosvjetljujemo, osnažujemo se u vjeri, očišćujemo svoje duše svjetlošću Božijom, svjetlošću Božije ljubavi i milosti čovjekoljublja", istakao je mitropolit Joanikije. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Galerija
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana