Patrijarh služio liturgiju u obnovljenoj crkvi Svetog Nikole

Srna
Patrijarh služio liturgiju u obnovljenoj crkvi Svetog Nikole

PODGORICA - Njegova svetost patrijarh srpski Porfirije služio je danas Svetu patrijaršijsku liturgiju u obnovljenoj katedralnoj Crkvi Svetog Nikole u Kotoru, odakle je poručio da u Carstvo Božije ulaze mirni i skromni.

Tumačeći jevanđeljsku priču o carskoj svadbi, patrijarh Porfirije je podsjetio da je Gospod, propovijedajući onima koji su bili gladni i žedni istine, pravde i smisla života, najčešće govorio u pričama iz običnog svakodnevnog života ljudi, što su bile često parabole, metafore, alegorije.

-Svaka riječ koju izgovara sam Gospod ima svoj duboki smisao i sada i u prošlosti, u budućnosti, u vekove vekova - rekao je patrijarh Porfirije.

Njegovo visokopreosveštenstvo mitropolit crnogorsko-primorski Joanikije zahvalio je za posjetu patrijarhu Porfiriju, koji tri dana boravi u Boki Kotorskoj i donosi blagoslov Svetog Save i svih svetaca.

-Danas ste osveštali ovaj obnovljeni hram. Mnogo je uloženo u njegovu obnovu, a to služi da se i mi duhovno obnovimo - rekao je mitropolit Joanikije.

Opština Kotor poklonila je srednjovjekovni Statut grada Kotora na srpskom i latinskom jeziku, kao i ikonu Svetog Nikole patrijarhu srpskom Porfiriju, a Crkvena opština Kotor ikonu Svetog Save.

Patrijarh je odlikovao poznatog srpskog biznismena iz Kotora Vojina Lazarevića Ordenom Svetog Save za njegovanje pravoslavlja u Kotoru i Boki kotorskoj.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana