Patrijarh Porfirije u Bratuncu: Srpski narod se ni milom ni silom neće odreći sebe

Srna
Foto: predsjednikrs.rs/Dona Katušić

BRATUNAC - Njegova svetost patrijarh srpski Porfirije poručio je danas da se srpski narod ni milom ni silom neće odreći svoje pravoslavne vjere, sebe i svoga.

-Mi znamo šta znači krst Hristov i poći za njim i opredeliti se za njegove vrednosti. To znači i smetnju nekima koji bi hteli sebe da nametnu kao neko pravilo, da se njima pokorimo i usvojimo njihov sistem vrednosti - rekao je patrijarh u besjedi nakon liturgije u Hramu Uspenja Presvete Bogorodice u Bratuncu.

Kada to ne prolazi, ukazao je patrijarh, onda nije strana ni sila, niti nametanje na silu.

-Nećemo se ni milom ni silom odreći svoje pravoslavne vere, sebe i svoga. Ali isti tako, zato što smo se opredelili za Hrista poštujemo slobodu svačiju - rekao je patrijarh Porfirije.

On je ukazao da se srpski narod danas sabrao na Svetoj liturgiji moleći se Bogu da bude jedno sa Hristom i među sobom i ne dozvoljavajući da vještačke, neispravne i nepravedne granice mogu biti nešto što je distanca među njim.

Patrijarh je ukazao da je Sveta liturgija pojava crkve kao jedinstva vjernog naroda sa Bogom, ali i među sobom.

-Naš narod od kada zna za sebe živi tom suštinom i kuca tim otkucajima. Nš narod od kad broji svoju istoriju od Svetoga Save opredelio se za svagda za crkvu i pravoslavnu veru - istakao je patrijarh.

Njegova svetost je naveo da je pravoslavna vjera od Svetoga Save do danas oblikovala i izgrađivala srpski narod da bude ono što jeste.

-Uobličila nas je onako kakve sebe znamo i kakve nas zna drugi svet - rekao je patrijarh Porfirije.

On je istakao da je srpski narod od Svetoga Save do danas poneo pečat Hristov.

-U Svetome Savi mi smo slobodno i dobrovoljno poslušali reč Hristovu, uzeli krst njegov i pošli za njim. Krst Hristov je naše ime i prezime i pokazuje da smo jedno, da imamo neraskidivo jedinstvo sabirajući se na Svetoj liturgiji i da ostvarujemo i potvrđujemo kroz Hrista i pravoslavnu veru - poročio je srpski patrijarh.

Zato smo jedno, ističe patrijarh ne samo onda kada živimo u okvirima jedne granice, već gdje god da se nalazimo.

-Mi potvrđujemo pripadanje svetosavskom srpskom narodu, a Hrist nas spaja u jedno.

Uzeti krst svoj i poći za Hristom znači slediti put Svetog Save i uzeti jevanđelje kao svoj sistem, opredeliti se za sistem vrednosti zapisan u jevanđelju, a to znači pre svega razumeti - poručiio je patrijarh.

Liturgiji, koju je služio patrijarh sa više arhijereja, prisustvovali su, između ostalih, predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik, predsjednik Narodne skupštine Nenad Stevandić, premijeri Srpske i Srbije Radovan Višković i Miloš Vučević, ministri u vladama Srpske i Srbije, vršilac dužnosti direktora Republičkog sekretarijata za vjere Dragan Davidović.

Prisutni su bili i ministar bezbjednosti u Savjetu ministara Nenad Nešić, zamjenik ministra odbrane u Savjetu ministara Aleksandar Goganović, ruski asmbasador u BiH Igor Kalabuhov i predstavnici Ambasade Srbije u BiH, kao i veliki broj vjernika.

Liturgiji su prisustvovali i načelnici opština regije Birač, predstavnici udruženja proisteklih iz Odbrambeno-otadžbinskog rata, Trećeg pješadijskog (Republika Srpska) puka Oružanih snaga BiH, veliki broj građana Podrinja, ali i iz Srbije, koji su organizovano doputovali u Bratunac.

Nakon Svete arhijerejske liturgije krenula je litija od hrama Uspenja Presvete Bogorodice do groblja u Bratuncu, gdje će u 12 časova kod centralnog spomen-krsta patrijarh služiti parastos za 3.267 ubijenih Srba iz srednjeg Podrinja i Birča.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana