Patrijarh Porfirije služi parastos stradalim Srbima srednjeg Podrinja i Birča

Srna
Foto: RTRS

BRATUNAC- U Bratuncu je počelo obilježavanje 30 godina od srpskog stradanja u srednjem Podrinju i Birču, a parastos za 3.267 ubijenih Srba služi Njegova svetost patrijarh srpski Porfirije.

Osim velikog broja građana iz Podrinja, Birča i sa Romanije, parastosu prisustvuju srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik, predsjednik Vlade Srpske Radovan Višković, ministar rada i boračko-invalidske zaštite Duško Milunović, delegacija Narodne skupštine, državni sekretar u Ministarstvu za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Srbije Miodrag Kapor.

Parastosu prisustvuju i predstavnici Trećeg pješadijskog  (Republika Srpska puka) Oružanih snaga BiH, predstavnici organizacija proisteklih iz proteklog Odbrambeno-otadžbinskog rata kao i politički predstavnici Srpske i lokalnih zajednica.

Parastosu je prethodila Sveta arhijerejska liturgija u Hramu Uspenja Presvete Bogorodice koju je, u prisustvu velikog broja vjernika, služio patrijarh Porfirije uz sasluženje Njegovog visokopreosveštenstva mitropolita dabrobosanskog Hrizostoma, arhijereja i sveštenstva.

Nakon parastosa delegacije će položiti cvijeće i odati počast žrtvama kod Spomen-krsta na groblju u Bratuncu podignutog u čast svih poginulih srpskih civila i boraca iz regije Birač.

Pomen za sve srpske žrtvve iz srednjeg Podrinja u Odbrambeno-otadžbinskom ratu organizuje se povodom 30 godina od velikog stradanja Srba na Petrovdan 1992. godine u selima oko Srebrenice i Bratunca, kada je ubijeno 69 i zarobljeno 22 vojnika i civila, od kojih niko nije preživio.

Od 22 nestala, 10 ih još nije pronađeno, a ostali su slučajno otkriveni i ekshumirani 2011. godine na Zalazju kod Srebrenice prilikom traženja stradalih Bošnjaka. Identifikovani su poslije godinu dana i dostojno sahranjeni na Petrovdan 2012. godine.

Muslimanske jedinice iz Srebrenice najčešće su napadale srpska sela na najveće pravoslavne praznike, a na Petrovdan 1992. godine napale su sela Zalazje, Biljaču, Sase i Zagone ubijajući sve što su stigli, pljačakajući i paleći srpsku imovinu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana