Patrijarh Porfirije prusustvovaće svečanostima povodom praznika Svetog Vasilija Ostroškog Čudotvorca

Srna
Patrijarh Porfirije prusustvovaće svečanostima povodom praznika Svetog Vasilija Ostroškog Čudotvorca

PODGORICA - Njegova svetost patrijarh srpski Porfirije prisustvovaće od 9. do 12. maja svečanostima povodom obilježavanja 351 godine od upokojenja Svetog Vasilija Ostroškog, najavljeno je iz Mitropolije crnogorsko-primorske.

U okviru ovih svečanosti patrijarh Porfirije će 10. i 11. maja boraviti u Trebinju.

Svečanosti povodom praznika Svetog Vasilija Ostroškog Čudotvorca biće održane u Mitropoliji crnogorsko-primorskoj i eparhijama budimljansko-nikšićkoj, zahumsko-hercegovačkoj i mileševskoj, koje su u potpunosti ili dijelom bile pod njegovom jurizdikcijom.

Prema programu svečanosti, u ponedjeljak, 9. maja, patrijarh Porfirije će u 18 časova biti dočekan u manastiru Mileševa, gdje će biti služena doksologija, a dan kasnije u 8.30 časova Sveta arhijerejska liturgija.

Patrijarh Porfirije će u utorak, 10. maja u 19 časova biti dočekan u Trebinju, a u hramu Svetog Preobraženja Gospodnjeg biće slučena doksologija.

U srijedu, 11. maja u 9.00 časova u hramu Svetog Preobraženja Gospodnjeg biće služena Sveta arhijerejska liturgija, dok će isti dan u 19.00 časova u manastiru Ostrog biti služeno praznično Večernje sa petohljebnicom.

Sveta arhijerejska liturgija u manastiru Ostrog biće služena u četvrtak, 12. maja, u osam časova, dok će u 18 časova u Nikšiću biće organizovana Svetovasilijevska litija.

Iz Mitropolije navode da jubilej 350 godina od upokojenja Svetog Vasilija Ostroškog prošle godine nije mogao biti dostojno obilježen zbog teške epidemiološke situacije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana