Patrijarh Porfirije: Mi hrišćani znamo da bez molitve ne postojimo

Srna
Patrijarh Porfirije: Mi hrišćani znamo da bez molitve ne postojimo

BEOGRAD - Njegova svetost patrijarh srpski Porfirije služio je u kripti Hrama Svetog Save svenoćno bdenje uoči praznika Sveta tri jerarha i u obraćanju vjernicima poručio da je hrišćanima molitva neophodna kao što je plućima potreban vazduh da bi čovjek živio.

“Mi hrišćani znamo da bez molitve, zapravo, i ne postojimo. Ona je neophodna za naše suštinsko duhovno postojanje”, istakao je srpski patrijarh.

Prema riječima Njegove svetosti, kroz molitvu ljudi postaju sposobni da, osluškujući glas Hristov, prepoznaju šta on poručuje.

“Molitvom izgrađujemo zajednicu sa Bogom i bližnjima. Zato je važno da imamo i ovu vrstu molitvi kao što su svenoćna bdenja. Započeli smo od Hrama Svetog Save, a trudićemo se da održimo ovakvu vrstu bogosluženja u našem prestonom gradu i svugde gde se naš narod moli Bogu”, poručio je srpski patrijarh.

Patrijarh Porfirije podsjetio je da je praznik Sveta tri jerarha ustanovljen u vrijeme kada su se hrišćani dijelili i svađali, gdje su jedni isticali da je najveći bogoslov crkve Sveti Vasilije Veliki, drugi Sveti Grigorije Bogoslov, a treći Sveti Jovan, nakon čega se episkopu ehvaitskom u snu javio anđeo i rekao da su sva trojica pred Bogom jednako veliki.

“Od tada, od 11. veka ustanovljen je praznik ova tri sveta učitelja crkve. Osim njihovih dela i svega što su učinili za crkvu, nama ostaje poruka da najveći dar, kakav god da je i ma koliko ga neko ima, treba da se dovede do maksimuma. Svako ima različite darove, ali svako ima i šansu da bude najveći u duhu svetome i u zajednici sa Hristom”, poručio je patrijarh.

Srpska pravoslavna crkva /SPC/ danas proslavlja praznik Sveta tri Jerarha, koji se praznuje zajednički u slavu svetitelja Vasilija Velikog, Grigorija Bogoslova i Jovana Zlatoustog. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana