Patrijarh Porfirije: Kad budemo bolji, biće sve bolje

Srna
Foto: Srna

DRVAR - Njegova svetost patrijarh srpski Porfirije istakao je danas u drevnom manastiru Rmanj u Martin Brodu da je sjaj ove obnovljene svetinje i zalog unutrašnje obnove srpskog naroda.

Srpski patrijarh rekao je, nakon liturgije u Rmnju, gdje je danas osveštan manastirski Hram Svetog Nikolaja Čudotvorca, da je velika radost i blagoslov što se srpski narod sreo u ljubavi u ovom manastiru da se pomoli.

"Molitva nas pravoslavnih izražava ono što jesmo i danas u molitvi se pominje mir i dobro među svim ljudima", poručio je patrijarh Porfirije u besjedi.

Njegova svetost je naglasio da nema veće vjere i savršenije od hrišćanske, da ona otkriva i poziva svakog čovjeka u punoću poznanja Boga.

"Program, kriterijumi i vrednosti u kojima se razvijao i oblikovao srpski narod kroz istoriju jesu Jevanđenje i zapovesti Božije", naglasio je srpski patrijarh.

Patrijarh Porfirije je dodao da su države mijenjale svoje granice, a da je srpski narod znao ko je i šta je, da je pravoslavni i hrišćanski.

Srpski patrijarh istakao je da je smisao pravoslavne vjere da srpski narod bude bolji, a ne da mijenja svijet oko sebe - da raste u vrlini, dobru i čestitosti.

"Bićemo bolji za druge i drugačije i bićemo bolji njima, a onda će Bog dati da oni budu bolji nama", naglasio je patrijarh Porfirije.

Patrijarh je pozvao vjernike da uvijek budu narod Hristov i da opraštaju jedni drugima.

"Kad budemo bolji, biće sve bolje", poručio je patrijarh.

Srpski patrijarh je rekao da je Rmanj drevna svetinja koja je stradala sa svojim narodom i da se sa njim obnovila u punom sjaju.

"I to je znak Božiji. Sjaj svetinje je i zalog obnove naše unutrašnje i naroda svugde i na svakom mestu", dodao je patrijarh.

Njegova svetost je pozvao vjernike da budu čvrsti u vjeri, da srpski narod bude jedan, jedinstven.

"Neka vas Gospod blagoslovi za dobro svoje i dobro svih, neka Gospod podari slogu među nama i da imamo razumevanja od onih koji su oko nas drugi i drugačiji", poručio je patrijarh Porfirije, koji je danas služio Svetu arhijerejsku liturgiju u manastiru Rmanj u Federaciji BiH i osveštao novoobnovljeni manastirski hram Svetog Nikolaja Čudotvorca.

Ovom svečanom činu prisustvovali su i predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik, ministar za naučnotehnološki razvoj i visoko obrazovanje Srpske Željko Budimir, ministar bezbjednosti u Savjetu ministara Nenad Nešić, ministar energetike i rudarstva Srpske Petar Đokić, direktor Uprave za indirektno oporezivanje BiH Zoran Tegeltija, predsjednik SPS-a Goran Selak.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana