Patrijarh Porfirije: Jerotić - čovek utehe

Srna
Patrijarh Porfirije: Jerotić - čovek utehe

BEOGRAD - Njegova svetost patrijarh srpski Porfirije služio je danas u crkvi Ružici na beogradskom Kalemegdanu parastos povodom pet godina od upokojenja istaknutog srpskog akademika i neuropsihijatra Vladete Jerotića za kojeg je rekao da je bio čovjek istinske vjere i svojevrsni urbani duhovnik.

"Vladeta je pre svega bio čovek utehe, onaj koji je tešeći svedočio da nikada ništa nije do kraja izgubljeno i da uvek postoji put, nada, perspektiva. Neka bi Gospod dao njemu i /njegovoj pokojnoj supruzi/ Jeleni večni pokoj i Carstvo nebesko", rekao je patrijarh Porfirije nakon parastosa kojem su prisustvovali brojni poštovaoci Jerotića.

Srpski patrijarh naveo je da je crkva Ružica na Kalemegdanu hram za koji je Jerotić bio vezan od najranijeg djetinjstva, gdje se kasnije često molio zajedno sa svojom suprugom Jelenom, kao i da je njegov amanet bio da ga se baš ovdje sjećaju na dan njegovog upokojenja.

Patrijarh Porfirije istakao je da je Jerotić svojim znanjem prosvećivao srpski narod, tješio ga i liječio od različitih unutrašnjih konflikata nesporazuma, ali i spoljašnjih podjela.

"Činio je to jer je bio vredan čovek i nije trošio uzalud vreme. Razumeo je da je vreme dar od Boga dato njemu i svakom čoveku, da u tom vremenu koje je dobio kao dar, uzvrati najviše što može kao uzdarje Bogu i da to uzdarje bude tačka opštenja između nas ljudi kao tvorevine Božje i Boga kao tvorca", naglasio je patrijarh Porfirije.

Srpski patrijarh ukazao je da je Jerotić kao čovjek istinske vjere bio mnogo više od običnog ljekara i učitelja jer je predstavljao neku vrstu urbanog duhovnika,

"Bio je čovek istinske vjere, a njegove reči bile su smernice, putokazi i pouke, ali pr e svega uteha", rekao je patrijarh Porfirije.

Vladeta Jerotić bio je srpski neuropsihijatar, psihoterapeut, filozof, književnik, ali i profesor Bogoslovskog fakulteta, i član Srpske akademije nauka i umetnosti.

Jerotić je preminuo u svojoj 94. godini, 4. septembra 2018. godine u Beogradu, a sahranjen je po sopstvenoj želji u porodičnoj grobnici na Novom groblju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana