Pašalić: Brašna i pšenice ima dovoljno, nema potrebe za panikom

Srna
Pašalić: Brašna i pšenice ima dovoljno, nema potrebe za panikom

BANjALUKA - Ministar poljoprivrede, šumarstva i poljoprivrede Republike Srpske Boris Pašalić izjavio je da Srpska ima dovoljno brašna i pšenice i da nema potrebe za panikom kod stanovništva kada je riječ o mogućoj nestašici hrane.

- Brašna i pšenice ima dovoljno. Dešavalo se da zbog prekomjerne kupovine u nekim marketima dođe do kratkotrajne nestašice, ali mi imamo dovoljno zaliha i u mlinovima i u trgovačkim lancima. Nema problema, niti naznaka da bi u skorije vrijeme moglo biti problema - rekao je Pašalić.

On je ukazao da izvjesna bojazan postoji od jeseni i sljedeće godine ukoliko potraje kriza u Ukrajini zbog činjenice da su ta zemlja i Rusija veliki izvoznici pšenice.

- Može biti problema u nekom budućem periodu, ali do ove žetve koja je pred nama sigurno neće biti problema u Republici Srpskoj i BiH - naveo je Pašalić.

Pašalić je podsjetio da je agrarni budžet za ovu godinu 75 miliona KM, a da je, osim toga, prije nekoliko dana izdvojeno dodatnih 10.000.000 KM koji će biti raspoređeni i na proizvođače voća, povrća, tovnih svinja i još neke sektore.

"Nastojaćemo da svima brzo pomognemo jer želimo da tih 10 miliona KM što prije dođe na račune poljoprivrednih proizvođača kako bi što spremnije mogli ući u proljećnu sjetvu ili sadnju", naglasio je Pašalić.

Pašalić je istakao i da će svi proizvođači koji ove godine posiju kukuruz imati pravo na povrat 20 odsto od cijene vrećice kukuruza, za šta je izdvojeno ukupno 2,2 miliona KM.

Uskoro nabavka 1.200 junica

Pašalić  je naveo rekao je da će u narednih nekoliko sedmica biti završeni potrebni pravilnici kako bi, u skladu sa dogovorom sa mljekarama, bilo nabavljeno 1.200 junica za šta će biti izdvojen milion KM.

Pašalić je najavio da će u petak, 11. marta, sa "Mlijekoproduktom" iz Kozarske Dubice biti potpisan sporazum, a odmah nakon objave pravilnika će se početi sa nabavkom.

"Sličnu aktivnost imamo sa mljekarom 'Pađeni', i to će sigurno biti veliki podstrek za proizvođače mlijeka kada zanove svoja stada", rekao je Pašalić nakon što je prisustvovao redovnoj sjednici Udruženja proizvođača mlijeka Republike Srpske u Prnjavoru.

On kaže da je na sastanku konstatovano da ima određenih problema u svim sektorima poljoprivrede, pa tako i mljekarstvu.

"To su problemi prouzrokovani i poskupljenjem goriva i đubriva, problemi sa dopremanjem nekih repromaterijala, zbog čega sada moramo da tražimo način da pomognemo mljekarima. Do sada smo uspjeli obezbijediti redovnu premiju za proizvođače mlijeka, ali to nije dovoljno i trebamo vidjeti na koji još način možemo pomoći", rekao je Pašalić.

On je naveo da je jedna od tema bila i povećanje otkupne cijene mlijeka zbog čega će naredne sedmice biti razgovarano sa mljekarama, trgovcima i proizvođačima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana