Parlament FBiH traži da bude utvrđeno kako su privatizovane i propale fabrike duvana

Srna
Foto: arhiva

SARAJEVO, - Na sjednici Doma naroda Parlamenta Federacije BiH danas je podnijeta inicijativa za formiranje tijela za utvrđivanje okolnosti pod kojima su privatizovane, a potom propale fabrike duvana u Sarajevu i Mostaru.

Delegat Naroda i pravde Elmedin Konaković, zajedno sa delegatom SDP-a Anerom Žuljevićem, predložio je osnivanje ovog tijela. Delegati su imali veliki broj pitanja za predstavnike Vlade FBiH zbog najave zatvaranja Fabrike duvana Sarajevo i ostajanje bez posla 150 radnika.

Delegat SBB-a Zvonko Marić rekao je da je nečuveno da se gasi fabrika koja postoji 142 godine, koja je bila gigant, te upitao da li je veći prioritet praviti zgrade ili sačuvati fabriku koja je, prema njegovim riječima, u sumnjivim okolnostima privatizovana.

"Neka nam neko danas usmeno iz Vlade FBiH kaže šta se zapravo događa, to žele da čuju radnici, ali i cjelokupna javnost", rekao je Marić. Dom naroda danas bi trebao da razmatra Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju kojim se stvaraju mogućnosti vanrednog usklađivanja penzija u tekućoj godini pod uslovom da je rastao bruto domaći proizvod u prethodnoj godini.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana