Parastos za žrtve koje su ustaše 1943. godine ubile u paljanskim selima

Srna
Foto: Srna

PALE - U Crkvi Uspenja Presvete Bogorodice u Mokrom danas su služeni parastos i pomen za 164 stradale civilne žrtve ustaškog terora iz Jelovaca, Jokića brda, Gradca, Kračula i Prutina koji su zvjerski ubijeni 14. novembra, 1943. godine, čime je završena manifestacija „Novembar - mjesec dugih noževa“.

Branislav Krljaš iz Jelovaca rekao je da je današnje okupljanje dokaz da priča o ustaškom teroru neće biti zaboravljena jer će se đeca koja su prisustvovala obilježavanju sjećati žrtava u budućnosti.

“To je naša sveta obaveza”, poručio je Krljaš, koji je i predsjednik incijativnog Odbora za izgradnju spomenika žrtvama ustaškog terora 1943. godine u Jelovcima.

Prema njegovim riječima, u akciji koja je sprovedena od 11. do 16. novembra 1943. godine, u selima Rakovac, Krivodoli, Jelovci, Prutune, Jokića brdo i Gradac stradalo je više od 340 civilnih žrtava, od čega više od 140 đece mlađe od 14 godine.

“To je bio stravičan zločin u kojem smo mi malo ili nimalo znali. Zašto smo toliko ćutali, čega smo se bojali”, upitao je Krljaš i naveo da se uz pomoć paljanske Boračke organizacije i ostalih krenulo hrabro u projekat snimanja filma i spomenice “Osamdeset godina ćutanja” koja je nedavno promovisana.

Krljaš, koji je autor spomenice, naglasio je da je njegov otac napisao pjesmu u desetercu, da mu je sin snimio dokumentarni film “Osamdeset godina ćutanja”, te da je to njihov mali doprinos očuvanju sjećanja na sve te žrtve.

Načelnik opštine Pale Boško Jugović rekao je da su odali pomen svim stradalima koji su na najsvirepiji način ubijeni samo jer su bili Srbi.

“Bitno je da to ponavljamo, posebno učenicima, kako bi znali šta se desilo prije 80 godina, ali i šta može da se desi ako se ne bude vodilo računa o srpskom biću koje je svaki put iznova predmet zavjera”, naveo je Jugović i dodao da je današnji skup bio pun emocija, što, kako kaže, uliva nadu da bi mogli krenuti pravim putem.

Jugović je naveo da je taj put jasan, a to je ostvarenje srpskog nacionalnog identiteta, čuvanje srpske tradicije i svega onoga što njeguje jedna srpska porodica.

Predsjednik Skupštine Boračke organizacije opštine Pale Momir Ćirić rekao je da su današnjim skupom željeli ukazati na to koliko je srpski narod bio žrtva tokom svih godina, te apelovati na mlade da se sa ponosom sjećaju predaka koji su, bez ikakvog razloga, stradali na svom ognjištu.

Nastavnik istorije u osnovnoj školi “Mokro” Nenad Tomović naveo je da su se prvi put okupili da obilježe stradanje ljudi sa prostora Jelovaca ali i okolnih sela, te da sa skupova žele da pošalju poruku jedinstva i sabornosti neophodnih za njegovanje kulture sjećanja.

Učenik Osnovne škole “Mokro” iz Mokrog Radoš Pljevaljčić rekao je da mladima znači kada se priča o njihovim precima, te da treba sačuvati od zaborava i pričati o tome šta se dešavalo prije 80 godina.

Parastosu su, osim potomaka nastradalih, prisustvovali učenici i nastavnici Osnovne škole “Mokro”, predstavnici opštine Pale, SUBNOR-a, paljanske Boračke organizacije i građani.

U okviru manifestacije “Novembar - mjesec dugih noževa”, parastos i pomen služeni su 11. novembra u selu Rakovac kod Pala za 162 civila, od kojih je 61 dijete bilo mlađe od 14 godina.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana