Paprene cijene skratile ljetovanje

Danijela Bajić
Paprene cijene skratile ljetovanje

BANjALUKA - Viši troškovi života i paprene cijene ljetovanja ove godine primorali su stanovnike Srpske da mijenjaju stare navike i umjesto desetodnevnih aranžmana na moru, biraju one kraće ili se mahom odlučuju da samo za vikend skoknu do najbliže plaže na Jadranu.

U turističkim agencijama širom Srpske tvrde da je interesovanje za dvodnevno bjekstvo na jadransku obalu ove godine veliko i sve je više onih koji pribjegavaju petodnevnim i sedmodnevnim aranžmanima u Grčkoj, Turskoj i drugim udaljenijim destinacijama.

Direktor turističke agencije “Kontiki” iz Banjaluke Vedran Jokić rekao je za “Glas” da je, generalno, putnika iz godine u godinu sve više, ali ono što je karakteristično za ovo ljeto jeste to da je u padu broj zainteresovanih za “ol inkluziv”.

- Klijenti sada, umjesto paketa od 11 i više dana u Grčkoj, biraju da idu u Hrvatsku na četiri-pet noći. Osim toga, puno zainteresovanih je bilo za ljetovanje u junu i septembru, kada je dosta povoljnije. Svi gledaju da prođu što jeftinije, a da se pri tome ne odreknu uživanja - kazao je Jokić.

Dodao je da su, iako klijenti kalkulišu, zadovoljni ovom sezonom, a i letovi su prilično popunjeni.

Da su stanovnici primorani da svoje navike i želje prilagođavaju dubini džepa, svjedoci su i u banjalučkoj turističkoj agenciji “Smiljić”. Dragana Račić iz službe prodaje ove agencije kazala je da su praktično prodali sva vikend putovanja do kraja mjeseca.

- Ne pamtim kada je bilo ovako veliko interesovanje za vikend putovanja u Hrvatsku kao ovog ljeta. Prevoz i dva noćenja u Makarskoj koštaju oko 180 KM, što je dosta povoljno. Takođe, dosta klijenata ove godine biralo je sedmodnevne aranžmane na destinacijama gdje se ranije odlazilo na duži  odmor – kazala je Račićeva.

Dodala je da su ove godine top destinacije Igalo i Budva, gdje prevoz sa smještajem, uz doručak i večeru za sedam noći košta 742 marke po osobi.

Menadžer prodaje u bijeljinskoj turističkoj agenciji “Hepi travel” Dragana Savić kazala je da će građani prije smanjiti broj dana na moru, nego odustati od putovanja.

- Cijene su ove godine prilično skočile, ali to nije mnogo pomrsilo planove našim klijentima. Ovog ljeta popularne su sve destinacije iz naše ponude, jedino što su mnogi umjesto deset i više dana birali sedam - rekla je Savićeva.

Dodala je da ponuda, primjera radi, za Grčku obuhvata prevoz i smještaj za sedam noći uz mogućnost doplate za polupansion. 

Menadžer prodaje u turističkoj agenciji “Vuković”, poslovnica Kozarska Dubica, Zorana Trubarac kazala je da je interesovanje za bliže i jeftinije destinacije na svega nekoliko dana ovog ljeta izuzetno veliko.

- U ponudi imamo putovanja od dva do devet noćenja, a u pitanju su Hrvatska,  Grčka, Španija, Turska i Neum -istakla je Trubarčeva. 

Jesenja putovanja

Turističke organizacije širom Srpske polako kreću sa izbacivanjem i ponuda za jesenja putovanja, koja počinju od oktobra. Ova putovanja postala su, kažu u agencijama, veoma popularna među stanovništvom u RS, a za jednodnevne i dvodnevne izlete ili šoping ture najčešće biraju Prag, Budimpeštu, Veneciju i Beč.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana