Panel-diskusija u okviru kampanje „m:tela” za zaštitu djece na internetu: Vještačka inteligencija alat u rukama nasilnika

Danijela Bajić
Foto: Agencije

BANjALUKA - Nasilje nad djecom je tema o kojoj ne smijemo prestati govoriti, a edukacija i prevencija su put ka rješavanju ovog problema, prvenstveno jer se na internetu pojavio novi oblik zlostavljanja, koji se kreira uz pomoć vještačke inteligencije.

Poručeno je to sa panel-diskusije u okviru kampanje „Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu”, koja je u organizaciji kompanije „m:tel” juče održana u Banjaluci. 

Tema o kojoj su panelisti razgovarali bila je „Nasilje u realnom vremenu i virtuelnom svijetu - međusobni uticaj”, a učesnici su bili stručnjaci koji se u svakodnevnom radu susreću sa problemom nasilja. 

Jedinstven stav koji je poslat i sa ovog, šestog po redu, panela bio je da je ključ bezbjednosti edukacija i to cijele zajednice, a naročito roditelja, nastavnog osoblja, ali i medija koji imaju uticaj na društvo u cjelini. 

Voditelj odjeljenja za komunikaciju UNICEF-a u BiH Nineta Popović istakla je da nasilje na internetu treba posmatrati holistički.

- To nije jedan izolovan slučaj, nego fenomen, odnosno refleksija koja se dešava u stvarnom svijetu. Kada govorimo o djeci, bilo da su žrtve ili čak počinioci nasilja, svi oni su u svakom slučaju žrtva. Zato što nasilno dijete dolazi iz takve porodice i društva. Cijelo društvo je, nažalost, izuzetno tolerantno prema nasilju - rekla je Popovićeva, ističući potrebu uključivanja svih aktera u društvu u rješavanje ovog problema. 

Prema riječima psihologa i savjetnika na „plavom telefonu” Maje Kovačević, ova kampanja je već dala rezultate, u smislu da je povećan broj poziva roditelja koji primjećuju promjene u ponašanju djeteta te se obraćaju sa pitanjima kako im pomoći. 

- Psiholozi „Plavog telefona” savjetuju kako djecu tako i roditelje o adekvatnom i neadekvatnom ponašanju te empatiji - navela je ona.
Psiholog u Centru za socijalni rad Banjaluka Marija Jakovljević je naglasila da su djeca prirodno radoznala, a mediji i društvene mreže daju im mogućnost da ta radoznalost ode pogrešnim putem. 

- Institucionalna prevencija je, nažalost, na niskom nivou. Nastavni program i osposobljavanje stručnog kadra ne odgovara potrebama današnjeg vremena. Nasilje se može spriječiti pravilnom komunikacijom, koja se može naučiti - rekla je Jakovljevićeva. 

Do povećanja nasilja, ali i veće mogućnosti pronalaska dokaza, prema riječima inspektora u Jedinici za visokotehnološki kriminalitet u Ministarstvu unutrašnjih poslova RS Darka Vukića, doveo je razvoj tehnologije.

- Koliko god da pričamo o prevenciji, malo je. Problem mora biti prepoznat i podijeljen da bi bio riješen - rekao je Vukić, naglašavajući potrebu da sve snage budu usmjerene prema prevenciji.

„PLAVI TELEFON” 

Djeca i mladi za pomoć i savjet mogu da se obrate putem telefona 080 05 03 05 ili da pišu putem čet savjetovanja koji se nalazi na sajtu savjetodavne linije „Plavi telefon”. 

Svi pozivi prema „Plavom telefonu” su besplatni zahvaljujući saradnji sa kompanijom „m:tel” te anonimni i povjerljivi, a dostupni su svakim radnim danom od devet do 17 časova.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana