Panel-diskusija u okviru kampanje “m:tela” u Tuzli: Cilj zaštititi djecu i mlade na internetu

A.J.R.
Foto: m:tel

BANjALUKA - U okviru društveno odgovorne kampanju pod nazivom “Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu” koju je pokrenula kompanija “m:tel” u saradnji sa UNICEF-om i savjetodavnom linijom “Plavi telefon” u četvrtak će u Tuzli biti održana panel-diskusija.

Iz “m:tela” ističu da su ovu godinu posvetili borbi za sigurnije onlajn okruženje te da je cilj kroz seriju stručnih i edukativnih razgovora osvijestiti cjelokupno društvo, ali prvenstveno roditelje, o problemima s kojima se djeca i mladi suočavaju na internetu te ponuditi konkretne savjete kako ih i riješiti.

Prema istraživanjima, 50 odsto djece doživjelo je neprijatnosti na internetu, navode iz “m:tela”.

Iz “Plavog telefona”, jedine savjetodavne linije za djecu i mlade koja je aktivna na području cijele BiH, kažu da se 35 odsto savjetodavnih razgovora odnosi na djecu i mlade koji se javljaju zbog problema iz oblasti mentalnog zdravlja kao što su anksioznost, depresija, suicid, samopovređivanje.

Upoređujući ove podatke s podacima u prethodnim godinama, primjetan je izrazit skok u porastu ovih vrsta stanja.

Na panel-diskusiji u Tuzli, koja će biti održana u Ateljeu “Ismet Mujezinović” sa početkom u 13 časova, govoriće ljudi koji se u okviru svog posla svakodnevno susreću sa uzrocima, ali i posljedicama koje na mlade može ostaviti bilo koja vrsta nasilja u onlajn svijetu - socijalni pedagog dr Lejla Kuralić-Ćišić, psiholog i savjetnica na ““Plavom telefonu” Maja Kovačević, inspektor iz Odsjeka za seksualne delikte, maloljetničku delinkvenciju i nasilje u porodici MUP-a tuzlanskog kantona Elmin Husanović i direktorica organizacije “Njorld Vision” u BiH Dragana Bulić.

Prva panel-diskusija na temu “Nasilje u digitalnom okruženju - kako se zaštititi” održana je u Sarajevu, a snimak ovog stručnog razgovora može se pogledati na “Jutjub” kanalu kompanije “m:tel”, link https://youtu.be/L5895yAf01c.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana