Pajić: Pojašnjenje primjene seta zakona s ciljem povećanja plata

srna
Foto: arhiva

BANjALUKA- Cilj današnjeg savjetovanja u Banjaluci je da objasni poreskim obveznicima i knjigovođama u Republici Srpskoj način obračunavanja i plaćanja poreza i doprinosa na plate nakon izmjena zakona koje su na snazi od 1. januara, rekla je pomoćnik direktora Poreske uprave Srpske Persa Pajić.

Pajićeva navodi da su se u praksi pojavila nova pitanja u vezi sa primjenom zakona što će biti objašnjeno poreskim obveznicima, a sa stanovišta Poreske uprave prvenstveno u dijelu uticaja novih propisa iz oblasti radno-pravnih odnosa na prijavljivanje i plaćanje poreza na dohodak i doprinosa.

"Izmjene ovih zakona nisu u obimu velike, ali su reformske, jer je sada prijavljivanje i plaćanje poreza i doprinosa vezan za period za koji se plata isplaćuje", rekla je Pajićeva novinarima u Banjaluci gdje se održava savjetovanje o temi "Praktična primjena Zakona o porezu na dohodak, Zakona o doprinosima, Zakona o radu i podzakonskih akata sa aspekta izmjena tih zakona u decembru 2021. godine s ciljem povećanja plata u Srpskoj".

Rajko Kličković iz Ministarstva rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske rekao je da predstavnici organa i institucija u Srpskoj žele da pomognu svima koji primjenjuju zakone da otklone dileme.

"Želimo da pojasnimo kako se praktično primjenjuje set zakona koje je Narodna skupština usvojila u decembru prošle godine, a čiji je osnovni cilj povećanje plata", naglasio je on.

Kličković je naglasio da su na skup, koji su organizovali Ministarstvo rada i boračko-invalidske zaštite i Ministarstvo finansija, pozvani predstavnici sindikata, poslodavaca, samostalnih privrednika, nadležnih organa uprave, lokalne samouprave i svi oni na koje se odnosi primjena ovih zakona. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana