Pahor: BiH dati kandidatski status bez preduslova

Srna
Foto: Kliks

SARAJEVO - Predsjednik Slovenije Borut Pahor rekao je danas, u uvodnom obraćanju na otvaranju "Sarajevo biznis foruma", da BiH treba da dobije kandidatski status bez preduslova i da se onda traži od vlasti u BiH da ispune obaveze.

"Znam kako je teško postići konsenzus o ovome, ali u ovom momentu ovo je najproduktivnija ideja koju ja mogu smisliti", istakao je Pahor na otvaranju Međunarodne investicione konferencije koja će tokom dva dana okupiti učesnike iz 40 zemalja.

Član Predsjedništva BiH Željko Komšić rekao je da se put regionalne saradnje i približavanja standarda najvećem i najbližem tržištu EU nužno nameće kao jedini logičan.

"Evropska perspektiva cijelog regiona i naša želja da svoj ekonomski i administrativni sistem uskladimo sa standardima EU zadali su nam određeni okvir unutar kojeg smo izabrali da sprovodimo reforme i gradimo temelje stabilnosti i prosperiteta naše zemlje", rekao je Komšić.

On vjeruje da region može biti most između velikih tržišta Evrope i Azije.

"BiH se aktivno zalaže za zajedničko regionalno tržište nastalo u sklopu Berlinskog procesa, a razrađeno na Samitu u Sofiji", rekao je Komšić.

On je podsjetio i na Sporazum o slobodnoj trgovini /CEFTA/, ističući da se aktivno radi na usaglašavanju trgovinskih praksi i eliminaciji prepreka trgovini i pružanju usluga.

Tema ovogodišnjeg "Sarajevo biznis foruma" je "Niršoring-perspektiva za region", odnosno mogućnosti realociranja proizvodnih kapaciteta evropskih kompanija u BiH i zemlje regiona.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana