Padobranci kluba “Skydive” skokovima dosežu do adrenalinskih vrhova

Miloš Vasiljević
Foto: Velibor Tripić

BANjALUKA - Adrenalin, izazov i osjećaj slobode sastavni su dio svakog skoka, pričaju uglas padobranci Vazduhoplovnog kluba “Skydive” koji, iako je sezona pri kraju, i dalje vrijedno treniraju na sportskom aerodromu u Zalužanima.

Ovaj klub, koji jedini u BiH ima i školu za padobranstvo, tandem skokove i panoramske letove, posjetila je ekipa “Glasa Srpske” i na licu mjesta se uvjerila da su entuzijazam i posvećenost preduslovi da bi se neko bavio ovim adrenalinskim sportom.

Nije jednostavno odlučiti se za skok s padobranom, ali ako se odvažite na taj korak, postaje strast koja ulazi u krv, kažu članovi ovog kluba.

Prvi među jednakima je Nemanja Gavrić koji do sada ima 562 skoka, od čega već 98 ove godine. On za “Glas” kaže da padobranstvo nudi ono što je nezamislivo u bilo kom drugom sportu. Poručuje da je taj osjećaj slobode i letenja nemoguće riječima opisati, jednostavno se mora doživjeti.

- Ovaj sport je veliko odricanje i izazov, ali se isplati. Padobranci su najpribližniji stvarnom osjećanju leta - rekao je Gavrić.

Padobranstvom se bavi već sedam godina, a ljubav se rodila još dok je bio maloljetan.

- Prvi let ide se u nepoznato, nije bilo straha koliko je bilo nesigurnosti šta nas čeka. Međutim, osjetio sam veliko oduševljenje, a svaki idući skok je sve ljepši - rekao je Gavrić dodavši da ga raduje što je sve više mladih zainteresovano za ovaj adrenalinski sport.

Sezona na izmaku je, kako kaže, bila uspješna, što potvrđuju i dobri rezultati sa takmičenja. Naglašava da padobranstvo spaja ljude i širi prijateljstva, koja su sklapali nastupima u zemljama regiona, ali i daleke Rusije, Turske i Austrije.

- Takmičarska sezona je pri kraju, a još je tu obuka, s tim da skakanje nije završeno jer traje cijelu godinu, a vremenske prilike važan su segment. U vazduhoplovnom sportu vrijeme je jedan od ključnih faktora koji utiču na same nastupe, ali i treninge - rekao je Gavrić naglašavajući da ih je vrijeme ove jeseni maksimalno poslužilo.

Junior kluba “Skydive” Dušan Petrušić kaže za “Glas” da padobranstvo za njega predstavlja slobodu, ali i ljubav prema letu. Do sada ima 268 skokova, a iz dana u dan želi da napreduje i da usavršava svoje skokove.

- Mi taj prvi let zovemo “noćni skok” jer se ne sjećaš ničega, ali ponovo ostane jak osjećaj. Na aerodromu sam svaki dan, jednostavno, ovo mi je u krvi i uživam. Trenirao sam i neke druge sportove, ali ovdje sam se pronašao - rekao je Petrušić.

Gradski stadion

Član Vazduhoplovnog kluba “Skydive” Zoran Kovačević bio je jedan od četiri padobranca koji su se prethodnog vikenda spustili na Gradski stadion u Banjaluci, čime je uveličano slavlje navijača Borca povodom 35 godina od osnivanja. Kako kaže za “Glas”, huk navijača osjetio je sa 1.200 metara nadmorske visine.

- U karijeri imamo po nekoliko takvih skokova, po noći, snijegu, na vodu, ali je ovaj bio poseban. Kada skočite u centar svoga grada, na Gradski stadion, zalazak sunca, a dolje osvijetljen stadion, osjećaj je zaista neprocjenjiv - rekao je Kovačević.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana