Pad proizvodnje i prodaje raznih šumsih sortimenata

Srna
Foto: Ilustracija

BANjALUKA- U Republici Srpskoj je u prošloj godini proizvedeno ukupno 1.822.566 metara kubnih raznih šumskih sortimenata, što je za 8,2 odsto manje nego u 2020. godini, podaci su Republičkog zavoda za statistiku.

Najzastupljeniji su u proizvodnji bili trupci, kojih je proizvedeno u masi od 578.906 metara kubnih od četinarskog i 325.615 metara kubnih od lišćarskog drveta.

Proizvedeno je i 579.233 metara kubnih ogrevnog drveta od lišćara, 185.347 metara kubnih četinarskog drveta pogodnog za celulozu i hemijsku preradu.

U Srpskoj je u prošloj godini prodato ukupno 1.864.124 metara kubnih raznih šumskih sortimenata ili manje za 3,9 odsto nego u 2020. godini.

Na zalihama je krajem prošle godine registrovana masa veća od 160.000 metara kubnih raznih šumskih sortimenata.

Sekretar Udruženja šumarstva i drvoprerade u Privrednoj komori Republike Srpske Lazo Šinik rekao je Srni da je do pada proizvodnje u šumarstvu u prošloj godini u odnosu na 2020. došlo zbog slabih rezultata ostvarenih u novembru i decembru prošle godine, te problema koje su imali kooperanti – izvođači radova u šumarstvu.

"Oni su imali probleme vezane za mehanizaciju, radnu snagu i druge poteškoće koji su imali uticaja na to da nisu bili u mogućnosti da izvrše ugovorene obaveze prema Šumama Srpske. Sigurno bi trebalo uraditi dosta aktivnosti u ovoj godini kako bi se moglo krenuti sa potpunim ispunjavanjem plana proizvodnje", naveo je Šinik.

On je naglasio da je takvo nešto neophodno radi obezbjeđenja kontinuiteta snabdijevanja drvoprerađivača jer je potražnja za proizvodima drvoprerade još visoka, dodajući da o visokoj potraži govori i podatak da je prodaja u šumarstvu imala manji podbačaj od proizvodnje.

"Da su ostvareni bolji rezultati, to bi se odrazilo i na još bolje rezultate u sektoru drvoprerade, gdje su ostvareni određeni pozitivni procenti rasta i to je urađeno i njihovim nabavkama sa strane", dodao je Šinik.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana