Ozvaničen završetak projekta jačanja kapaciteta za kontrolu municije

Srna
Foto: Srna

SARAJEVO - Potpisivanjem Ugovora između Misije OEBS-a u BiH i Ministarstva odbrane u Savjetu ministara o donaciji sredstava danas je završena realizacija projekta za poboljšanje uslova skladištenja oružja i municije, sistema zaštite od požara i jačanje kapaciteta Oružanih snaga BiH za kontrolu municije.

Projekat, koji su od 1. januara 2017. zajednički sprovodili Misija OEBS-a u BiH i Ministarstvo odbrane uz podršku Eufora u stručnim tehničkim savjetima, značajno je doprinio izgradnji većeg stepena bezbjednosti na skladišnim lokacijama Oružanih snaga, saopšteno je iz Ministarstva odbrane.

Ministar odbrane u Savjetu ministara Sifet Podžić istakao je da se potpisivanjem Ugovora o donaciji sredstava Ministarstvu završava uspješna realizacija projekta, ali se saradnja nastavlja u oblasti realizacije vojno-političkih obaveza, posebno u okviru kontrole malog oružja i lakog naoružanja u posjedu Oružanih snaga BiH.

"U ovom projektu smo, ne samo ojačali kapacitete Oružanih snaga BiH, već i obučili značajan broj naših pripadnika da obavljaju najsloženije poslove u ovom procesu", istakao je Podžić.

Šef Misije OEBS-a u BiH Ketlin Kavalek rekla je da su tokom petogodišnjeg projekta, OEBS i države donatori investirali dva miliona evra kako bi se unaprijedili kapaciteti Oružanih snaga u BiH za upravljanje i osiguranje njihovih zaliha municije i naoružanja.

"Ovako snažna podrška, od 16 zemalja donatora Austrije, BiH, Češke, Finske, Francuske, Njemačke, Mađarske, Irske, Italije, Lihtenštajna, Luksemburga, Holandije, Norveške, Slovačke, Švajcarske i Turske, ilustruje naše nepokolebljivo zalaganje za jačanje kontrole naoružanja, te mira i stabilnosti u regionu", istakla je Kavalekova.

Potpisivanju ugovora u Sarajevu prisustvovali su zvaničnici Ministarstva odbrane i Oružanih snaga BiH, Misije OEBS-a u BiH, predstavnici Parlamentarne skupštine BiH, NATO štaba Sarajevo, Eufora i međunarodnih partnera u BiH – donatora projekta. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana