Ovo su najviše plate u FBiH

GS
Ovo su najviše plate u FBiH

SARAJEVO - Najviša plata u iznosu od 395.685 KM isplaćena je u djelatnosti proizvodnje.

Posljedice ekonomske krize, inflacije i svakodnevnih udara na životni standard građana izgledaju tek kao blagi povjetarac za određeni broj radnika, čija mjesečna primanja dostižu vrtoglave iznose.

Od Poreske uprave FBiH zatražili smo informaciju o pet najviših plata isplaćenih u 2024. godini, a odgovori koje smo dobili ostavljaju bez riječi.

Jasni podaci

Prema službenim evidencijama Poreske uprave Federacije BiH, najviša plata u iznosu od 395.685 KM isplaćena je u djelatnosti proizvodnje. 

Na osnovu podataka iz mjesečnog izvještaja o isplaćenim platama, ostvarenim koristima i drugim oporezivim prihodima zaposlenika od nesamostalne djelatnosti, plaćenim doprinosima i akontaciji poreza na dohodak, na drugom mjestu je uposlenik angažovan u djelatnosti trgovine na veliko sa iznosom od 258.195 KM.

Poreskoj upravi BiH prijavljena je i isplata od 251.565 KM službeniku u oblasti novčanog posredovanja, a 200.350 KM, odnosno po 142.763 KM, zaradila su još dvojica trgovaca, zaposlenika u djelatnosti trgovine, odnosno trgovine na veliko.

Ima bonus

- Vidimo da i kod nas postoje visoke plate i naknade menadžerima, kojima se stimuliše njihov rad. To izgleda nesrazmjerno u odnosu na nas, obični narod, ali to je svjetski trend koji prate i naše kompanije, kako bi zadržale svoje menadžere i na taj način ih stimulisale. Definitivno je pozitivno što uredno iskazuju i plaćaju poreske obaveze, kaže profesor Ekonomskog fakulteta iz Mostara Nikola Papac.

Minimalna zarada 619 KM

Istovremeno, minimalne zarade u FBiH iznose 619 KM, u RS 900 KM, a prosječna isplaćena neto plata u maju na nivou BiH je 1.388 KM. Na iznos prosječne plate, svakako, utiču i rekordne mjesečne isplate u pojedinim djelatnostima, piše Dnevni avaz.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana