Ove godine radovi na utopljavanju pet javnih objekata

Srna
Foto: gs

BANjALUKA- Ministar za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Srebrena Golić najavila je da bi ove godine trebalo da počnu radovi na energetskom utopljavanju pet javnih objekata u Republici Srpskoj.

Golićeva je rekla Srni da je u toku izrada projektne dokumentacije, te pojasnila da je u pitanju prva grupa objekata čija je rekonstrukcija planirana u okviru projekta "Energetska efikasnost u javnim zgradama", za koji je njemačka Vlada dodijelila Srpskoj 10 miliona evra, u okviru Razvojne saradnje BiH i Njemačke.

"Planirano je da iz sredstava granta, u periodu realizacije projekta, bude rekonstruisano 20 do 30 objekata u oblasti prosvjete, to jeste škola i vrtića", istakla je Golićeva. Ona je podsjetila da je prošle godine potpisan i poseban sporazum u vezi sa projektom "Energetska efikasnost u javnim zgradama" sa njemačkom "Ka-ef-ve" bankom. "Sam projekat se bazira na unapređenju mjera energetske efikasnosti prvenstveno školskih i predškolskih javnih objekata, čime bi trebalo da se poboljšaju uslovi i komfor korisnika izabranih javnih objekata", rekla je Golićeva.

Prema njenim riječima, provođenje mjera energetske efikasnosti, kao opštedruštveni cilj, jedno je od strateških opredjeljenja Vlade Republike Srpske. Projekat "Povećanje ulaganja u javne zgrade sa niskom stopom emisije ugljenika u BiH" koji se finansira iz grant sredstava Zelenog klimatskog fonda /GCF/ u iznosu 17,3 miliona dolara, prema riječima Golićeve, jedan je od tri izuzetno važna projekta u ovoj oblasti. "Realizacija ovog projekta će dovesti do povećanja nivoa ulaganja u energetsku obnovu zgrada javne namjene, što će omogućiti BiH da ispuni cilj smanjenja emisije gasova sa efektom staklene bašte iz tog sektora", rekla je Golićeva.

Do sada je iz ovih sredstava u Republici Srpskoj finansiran dio radova vrijednosti oko 592.000 KM, koji se odnose na rekonstrukciji mašinskih instalacija na Osnovnoj školi "Desanka Maksimović" Ribnik i Dom zdravlja Prnjavor. Golićeva je napomenula i da je prve korake u realizaciji povećanja energetske efikasnosti Republika Srpska napravila u okviru Projekta "Energetska efikasnost u BiH", a zatim i u drugoj fazi "Energetska efikasnost u BiH - dodatno finansiranje".

"Ciljevi projekta bili su smanjenje potrošnje energije, smanjenje emisije ugljen dioksida, podizanje komfora u zatvorenim prostorijama, broj sertifikovanih zgrada u skladu sa EU regulativom, podizanje nivoa svijesti o energetskoj efikasnosti i drugi", rekla je Golićeva. Prva faza projekta Svjetske banke za unapređenje energetske efikasnost u javnim objektima u iznosu od 12,8 miliona dolara realizovana je u periodu 2015 - 2019. godine, a sanirana su ukupno 33 objekta, od kojih osam u sektoru zdravstva, 22 objekta u sektoru prosvjete i tri ostala.

"U toku realizacije Projekta ostvareni su odlični rezultati, što je potvrđeno ispunjenim indikatorima, kao što su dugoročne uštede energije i energenata, te dugoročno smanjenje emisije ugljen dioksida, povećanje zadovoljstva krajnjih korisnika, broj zgrada koje su sertifikovane u skladu sa EU regulativom, broj opštinskih energetskih menadžera koji su prošli obuku uz rad i drugo", navela je Golićeva.

Ona je napomenula da je zbog dobrih rezultata projekat nastavljen, te da je odobreno dodatno finansiranje od 11 miliona evra, što je 40 odsto ukupnog iznosa kredita za BiH u iznosu 27.276.989 evra, kao i da je planirana sanacija dodatnih 30-40 javnih objekata širom Srpske. "U okviru ovog projekta do sada je sanirano ukupno 27 javnih objekata u građevinskoj sezoni koja će se nastaviti sa rekonstrukcijom dodatnih objekata u skladu sa raspoloživim sredstvima", rekla je Golićeva

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana