Otvorena izložba o nepopisanim žrtvama Holokausta

Srna
Otvorena izložba o nepopisanim žrtvama Holokausta

KOZARSKA DUBICA - U izložbenoj sali Spomen-područja Donja Gradina danas je otvorena izložba o nepopisanim žrtvama Holokausta u Nezavisnoj Državi Hrvatskoj (NDH), autora Miloša Damjanovića, koja donosi biografske podatke o 30 Jevreja koji nisu identifikovani niti popisani kao žrtve, a stradali su u Holokaustu.

Otvaranju izložbe, koja je postavljena u okviru obilježavanja Međunarodnog dana sjećanja na žrtve Holokausta, prisustvovali su, između ostalih, ministar uprave i lokalne samouprave Republike Srpske Senka Jujić, direktor Javne ustanove Spomen-područje Donja Gradina Tanja Tuleković, načelnik Kozarske Dubice Radenko Reljić i predsjednik Narodne partije Srpske Darko Banjac.

Viši kustos-istoričar u Javnoj ustanovi Spomen-područje Donja Gradina Dejan Motl rekao je novinarima da se danas dan sjećanja na sve žrtve Holokausta u Drugom sjetskom ratu.

-U Spomen području Donja Gradina trudimo se da Međunarodni dan sjećanja na žrtve Holokausta obilježimo na različite načine, a ove godine smo odlučili da to bude izložba „O nekim nepopisanim žrtvama Holokausta sa prostora NDH“, našeg saradnika, doktora istorijskih nauka Miloša Damjanovića - rekao je Motl.

On je naveo da izložba sadrži 30 biografija osoba jevrejskog porijekla koje su nastradale u Holokaustu.

-Izložba govori o tome koliko je teško da se utvrdi mjesto i vrijeme u kojima su pojedine žrtve nastradale - rekao je Motl.

U video uključenju, Damjanović je istakao da je Spomen-područje Donja Gradina ustanova od nacionalnog značaja koja na najbolji mogući način ostvaruje svoju misiju.

-Izložba govori o licima koja do sada nisu identifikovana niti popisana kao žrtve Holokausta i to je skroman prilog i doprinos identifikovanju svih nevino nastradalih žrtava Holokausta i genocida Drugog svjetskog rata - rekao je Damjanović.

Izrazio je očekivanje da će izložba biti svojevrstan podstrek današnjim generacijama srpskog naroda i budućim generacijama da utiču na produbljivanje procesa istraživanja žrtva.

Izložba se sastoji od 18 panoa na kojima su istaknuti vizuelno-tekstualni biografski sadržaji o ukupno 30 Jevreja koje su rođeni i živjeli na prostoru NDH, a za koje postoje indicije da su nastradali u Holokaustu, iako nisu registrovane ni među žrtvama, ni među preživjelima.

-Za većinu, 25 osoba, se pouzdano ustanovilo da su u životu dočekale osnivanje NDH i to na njenom tlu, te da ih je ta vlast registrovala. Među ovim licima ima osoba oba pola različitog životnog doba, isto tako i Aškenaza i Sefarda - naveo je Damjanović.

Recezent izložbe je muzejski savjetnik Tanja Tuleković, a Javna ustanova Spomen-područje "Donja Gradina" obezbijedila je finansijsku, organizacionu, logističku i stručnu pomoć za realizaciju izložbe.

Izložba "O nekim nepopisanim žrtvama Holokausta sa prostora NDH" biće otvorena do kraja februara.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana