Otvorena izložba o Milevi Marić Ajnštajn

SRNA
Foto: SRNA

KOTOR VAROŠ - U Kotor Varošu danas je otvorena izložba o Milevi Marić Ajnštjan, koju pripremio Savez inovatora Republike Srpske povodom 145 godina od njenog rođenja.

Generalni sekretar Saveza inovatora LJubiša Pašić rekao je Srni da se Mileva često predstavlja samo kao supruga genijalnog naučnika Alberta Ajnštajna koji je uveo modernu fiziku, poljuljao temelje pređašnjih teorija i otvorio nove vidike.

"Malo se zna da mu je ona bila glavna podrška, glavni inspirator iz njihovih studentskih dana. Oni su u kratkom periodu uspjeli da dođu do značajnih teorija. Pomogla mu je kao izvrsni matematičar i fizičar", istakao je Pašić.

On je dodao da treba još mnogo istražiti kako bi se došlo do prave istine o njenom doprinosu čuvenim teorijama po kojima se Ajnštajn proslavio.

Pašić je napomenuo da su ranije u Republici Srpskoj imali izložbe o Nikoli Tesli, Milutinu Milankoviću, Mihajlu Pupinu, a da je sada na red došla i Mileva Marić Ajnštajn o kojoj javost malo zna i u školama joj se, nažalost, malo poklanja pažnja.

"Ona predstavlja vrijednost koju ne smijemo zaboraviti", zaključio je Pašić.

Izložba će biti otvorena u holu Osnovne škole "Sveti Sava" do srijede.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana