Otvorena izložba “Čudesna moć bilja u narodnoj medicini”

Srna
Otvorena izložba “Čudesna moć bilja u narodnoj medicini”

BANjALUKA - Ministar prosvjete i kulture Republike Srpske Željka Stojičić otvorila je večeras u Banjaluci izložbu “Čudesna moć bilja u narodnoj medicini” i pozvala učenike i nastavnike da dođu na edukativni čas u Muzej Republike Srpske.

Stojičićeva je, obraćajući se prisutnima u Muzeju Republike Srpske, istakla da je Ministarstvo podržalo izložbu koautora Danijele Đukanović i Nataše Kovačević, naglasivši da će i u narednom periodu biti izdvojena sredstva za ovakve aktivnosti.

“Koliko smo spremni da se brinemo o prirodi, toliko će nam priroda i vratiti. Pozivam sve učenike i nastavnike koji žele i mogu da dođu u Muzej na edukativni čas i obiđu izložbu”, istakla je Stojičić.

Ona je podsjetila i na namjere Hrvatske da u neposrednoj blizini Novog Grada izgradi skladište za nuklearni otpad i dodala da bi to bio najveći udarac za stanovništvo i prirodu tog kraja.

Jedan od autora izložbe Danijela Đukanović, muzejski savjetnik etnolog, naglasila je da postavka predstavlja trogodišnji rad u kojem su vrijedno radili predstavnici fakulteta javnih univerziteta, studenti, profesori, zaposleni u nacionalnim parkovima i brojni drugi saradnici, a sve podržalo Ministarstvo prosvjete i Muzej Republike Srpske.

“Imamo priliku da predstavimo materijalno i nematerijalno, prirodno i kulturno nasljeđe Republike Srpske”, istakla je Đukanovićeva.

Koautor Nataša Kovačević, viši kustos biolog, naglasila je da su biljke odigrale važnu ulogu u životu čovjeka, prvenstveno jer su služile kao hrana i lijek.

“Željeli smo da prikažemo koje su to ljekovite biljke na našem području koje se koriste u narodnoj medicini”, istakla je Kovačević.

Direktor Muzeja Republike Srpske Davor Strika istakao je da je izložba otvorena narednih šest mjeseci i da je drugačija u odnosu na prethodne, inovativna, odnosno da je multimedijalnog i interaktivnog karaktera, te je predstavljena sa naučno-stručnog i edukativnog aspekta.

“Ponosni smo što je Muzej pokazao da može da promišlja na inovativan način i bude spoj tradicionalnog i modernog predstavljajući posjetiocima Republiku Srpsku i ljekovite biljke od Novog Grada do Trebinja. Pokušavamo na ovaj način najmlađoj populaciji da približimo Muzej Republike Srpske, istoriju, kulturu i tradiciju Srpske”, rekao je Strika.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana