Otvoren projekt ,,Mala škola fizike''

G.S.
Otvoren projekt ,,Mala škola fizike''

BANjALUKA - U amfiteatru Prirodno – matematičkog fakulteta u Banjaluci u petak je zvaničnio otvoren projekat ",,Mala škola fizike''

Program otvaranja projekta pripremili su predstavnici Udruženja građana "BOZON" u saradnji sa nastavnim osobljem Studijskog programa Fizika, koji je ujedno i partner na projektu. Projekat je podržan od strane Republičkog pedagoškog zavoda i sufinansiran od strane Grada Banjaluka.

Projekat je otvorila koordinatorica projekta prof. dr Dragana Malivuk Gak pozdravnim govorom, te i istakla motive i potrebe za realizaciju projekta  referirajući se na rezultate PIAS testova iz 2018. godine. Inače, rezultati međunarodnih PISA testova iz 2018. godine ukazali su na problem naučne pismenosti učenika iz Bosne i Hercegovine, ali dali i zadatak za rad na unaprijeđenju konceptualnog učenja i primjeni stečenih znanja. Nosioci projektnih aktivnosti od novembra mjeseca ove godine radiće na usavršavanju preko 200 učenika sedmih, osmih i devetih razreda koji pohađaju osnovne škole sa teritorije Grada Banja Luka, a koji su putem prijava iskazali želju za učešće u obukama čija priprema se odvija od jula mjeseca ove godine.

Pored koordinatorice projekta obratile su se: Lana Matić ispred Gradske uprave, prof. fizike i predsjednica udruženja ,,BOZON'' Andreana Kovačević Ćurić i ispred Prirodno - matematičkog fakulteta i Studijskog programa Fizika prof. dr Snježana Dupljanin.

Nakon uvodnog dijela programa uslijedila su i prigodna predavanja. Predavanje ,,Put do Nobelove nagrade za fiziku u 2023. godini" je održao magistar fizike i asistent Prirodno-matematičkog fakulteta Bojan Kovačević. Publika je imala mogućnost da se upozna sa likom i djelom ovogodišnjih dobitnika Nobelove nagrade za fiziku koja se dodjeljuje još od 1901. godine, te i alatima koje su dobitnici ove nagrade Pierre Agostin, Ferenc Krausz i Anne L’Hullier podarili čovječanstvu za istraživanje dinamike elektrona u materiji proizvodnjom najkraćih do sada pulseva svjetlosti čija dužina trajanja odgovara atosekundnoj vremenskoj skali.

Takođe tokom predavanja bilo je riječi i o hronologiji razvoja laserske tehnike od konstrukcije prvog lasera 1960. godine, te i o mehanizmima kojima se od mikrosekundnih pulseva svjetlosti dospjelo do generacije atosekundnih pulseva. Jednim dijelom predavanja promovisane su i žene u nauci, te je i ukazano da se u posljednjih 5 godina žene sve češće nagrađuju ovom prestižnom nagradom za dugogodišnji naučno-istaraživački rad. Posljednji dio predavanja bio je posvećen mogućnostima primjene atonauke u elektronici, medicinskoj dijagnostici, kontroli hemijskih reakcija…

Predavanje ,,Ispitivanje materijala i njihova primjena kod čistih izvora energije'' pripremila i održala je master fizičarka i asistent na Mašinskom fakultetu Dijana Đukić. Njeno predavanje je bilo o prisustvu vodonika u različitim metalima i kako taj vodonik igra ključnu ulogu u razvoju ekološki prihvatljivih izvora energije. Ukazala je na činjenicu da istraživanja pokazuju da metalno okruženje u velikoj mjeri utiče na proizvodnja energije u ovim sistemima te da napredne eksperimentalne tehnike za ispitivanje materijala pomažu kod odabira najpogodnijeg metala za korišćenje u ove svrhe. Zadnji dio predavanja je bio vezan za svrhu istraživanja a to je da zahvaljujući razvoju novih materijala utičemo na smanjenje upotrebe fosilnih goriva što je veliki doprinos zaštiti životne sredine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Galerija
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana