Otvoren međunarodni sajam tehnike, predstavila se i Republika Srpska

Srna
Otvoren međunarodni sajam tehnike, predstavila se i Republika Srpska

BEOGRAD - U Beogradu je danas otvoren 65. Međunarodni sajam tehnike i tehnoloških dostignuća - prestižna manifestacije koja je okupila gotovo 500 direktnih i indirektnih izlagača, od kojih oko 200 stranih, iz tridesetak zemalja sa četiri kontinenta, među kojima i iz Republike Srpske.

Ovu manifestaciju pod sloganom "Restart", koja će trajati do petka, 19. maja, otvorila je ministar nauke, tehnološkog razvoja i inovacija Srbije Jelena Begović u prisustvu ministra za naučnotehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo Republike Srpske Željka Budimira i šefa Predstavništva Srpske u Srbiji Mlađena Cicovića. Begovićeva je na otvaranju istakla da brz razvoj nauke i tehnologije preko noći mijenjaju svijet i utiču na živote ljudi.

Ona je navela da se desio veliki restart u različitim dijelovima života jer tehnologija ne utiče samo na sadašnjost već se mora razmišljati i kako utiče na budućnost i prirodu.

"Tehnoligiju na možemo da zaustavimo, ni nauku ni razvoj, moramo da razumijemo da je to snaga i moć koja gura svet napred, veliki pokretač i prirode i nauke i društa i da je njen razvoj bitan za rešavanje izazova", istakla je Begovićeva. Ministarka je poslije otvaranja sa Budimirom obišla štandove izlagača na sajmu. Budimir i Cicović će, nakon svečanog otvaranja, posjetiti štand Privredne komore Republike Srpske u hali jedan - hala "Arena", te prisustvovati otvaranju izložbene postavke "Igraj za čovječanstvo!

Nauka za sve" na Beogradskom sajmu, hala dva B. Privrednici iz Republike Srpske nastupaju u organizaciji Privredne komore Srpske, a predstaviće se kompanije "Antena net" iz Teslića, "Šljivić elektronika" iz Broda, "Mediteran inoks" iz Čelinca i "Božić plastika" iz Petrova.

Predstavništvo Republike Srpske u Srbiji, kao i prethodnih godina, pruža podršku Privrednoj komori Srpske u organizovanju nastupa privrednika iz Republike Srpske na Sajmu tehnike i tehničkih dostignuća. Srbija će imati svoj nastup u okviru ovog sajma sa inovativnom postavkom "Igraj za čovječanstvo! Nauka za sve", kao i nizom panela koji će pokriti mnoge aktuelne teme iz oblasti nauke, inovacija i tehnologije u Srbiji.

Otvaranju izložbene postavke Srbije "Igraj za čovječanstvo! Nauka za sve" najavljeno je prisustvo ministarke nauke, tehnološkog razvoja i inovacija Srbije Jelene Begović, ministra informisanja i telekomunikacija Mihaila Jovanovića i dobitnika Nobelove nagrade za hemiju izraelskog naučnika Danijela Šehtmana. Sajam je posvećen najnovijim dostignućima u oblasti tehnike, nauke i inovacija, a posjetioci će imati jedinstvenu priliku da istraže najnovije tehnološke trendove i upoznaju se o najinovativnijim rješenjima iz različitih industrija, ali i uspostave nove poslovne kontakte.

Međunarodni sajam tehnike i tehničkih dostignuća je među najznačajnijim privrednim i tehnološkim događajima u Srbiji i jugoistočnoj Evropi, te ima izuzetan uticaj na budući razvoj industrije u zemlji i regionu. Akcenat Sajma je na inovacijama i novim tehnologijama, na fabrikama budućnosti i industrijskoj automatizaciji, elektroenergetici i energetskoj infrastrukturi.

Sajam tehnike u najvećoj mogućoj mjeri predstavlja proizvode i tehnološka dostignuća u globalno-trendovskim oblastima kao što su automatizacija i robotika, vještačka inteligencija i mašinsko učenje, internet stvari /IoT/, 5G mreže, blokčejn tehnologija, proširena i virtuelna stvarnost, nanotehnologija, čiste energije, te kvantni računari i dronovi.

Predstavljaju se i brojne oblasti u okviru telekomunikacija, informacionih tehnologija, medicinskih uređaja, energetike, transporta, građevinarstva i drugih oblasti. Sajam će forsirati najnovija dostignuća u tehnologiji i inovacijama, posebno u oblasti industrija "4.0" i "5.0", zasnovanim na inovativnim industrijskim tehnologijama koje predstavljaju revoluciju u interagovanju sa digitalnim svijetom.

Radno vrijeme Sajma tehnike je od 10.00 do 18.00 časova. Pojedinačna ulaznica košta 500 dinara /4,30 evra/, grupna 300 dinara /2,6 evra/, a ulaznica za posjetioce registrovane preko "bi-tu-bi" /B2B/ portala - 350 dinara

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana