Otrovna biljka slična medvjeđem luku odnosi živote i u BiH

Agencije
Otrovna biljka slična medvjeđem luku odnosi živote i u BiH

Zenica - Janja Bandić iz Gornjeg Vakufa-Uskoplja umrla je, dok se ljekari u Zenici bore za život njenog supruga Tvrtka, nakon što su konzumirali biljke slične medvjeđem luku, u narodu poznat i kao crijemuš, sremuš, divlji luk ili šumski luk, prenose agencije.

Janja Bandić je umrla u četvrtak ujutro u bolnici u Novoj Biloj, a danas bi u Gornjem Vakufu-Uskoplju trebala biti obavljena njena sahrana.

Smrtonosnu biljku Janja i njen suprug Tvrtko najvjerovatnije su pronašli na planinama u okolini njihovog grada.

- Tvrtko je u teškom stanju. Još se ispituje da li su smrt Janje i Tvrtkovo trovanje posljedica konzumiranja biljke slične medvjeđem luku – rekao je prijatelj porodice Bandić

Tvrtko Bandić u srijedu uveče prebačen je na Odjel za zazarazne bolesti Kliničke bolnice u Zenici.

- Pacijent je životno ugrožen. Riječ je o trovanju toksinima. Najverovatnije je to posljedica konzumiranja biljke slične medvjeđem luku. Sve na to upućuje, pa i klinička slika pacijenta. On je još uvijek u teškom stanju, ali se drži. U ovakvim slučajevima smrtnost je izrazito velika. No, mi činimo sve da bi čovjeku spasili život. Prema informacijama koje imamo, on i supruga su spomenutu biljku koristili nekuhanu, dakle, u vidu salate - kazala je doktor Lejla Čalkić.

Konzumiranje otrovnih biljaka uzrokovalo je tragične posljedice i u Hrvatskoj.

U četvrtak je saopšteno da je i u Kliničkom bolničkom centru u Rijeci umro jedan stariji muškarac, a kritično je i 71-godišnja žena.

Ukupno šest osoba je posljednjih dana primljeno u riječku bolnicu zbog trovanja alkaloidom kolhicinom koji se nalazi u otrovnoj biljci mrazovac, koju su nesretni pacijenti zamijenili s vrlo sličnom ljekovitom biljkom medvjeđi luk.

Kako se pretpostavlja, to se vjerovatno dogodilo i u slučaju bračnog para Bandić iz Gornjeg Vakufa-Uskoplja.

Jedna osoba je početkom maja umrla i u Varaždinu, takođe zbog trovanja mrazovcem, potvrdili su iz Opšte bolnice Varaždin. Trenutno su još tri osobe hospitalizovane od kojih je jedna u teškom stanju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana