Otkriveni detalji ekranizacije kultnog romana “Salemovo”: Vampiri u stilu Stivena Kinga

Branislav Predojević/agencije
Otkriveni detalji ekranizacije kultnog romana “Salemovo”: Vampiri u stilu Stivena Kinga

LOS ANĐELES - Studio “Varner Bros” je na aktuelnom “Kinemakonu” predstavio prve detalje nove ekranizacije romana “Salemovo” klasika slavnog Stivena Kinga.

Zahvaljujući uspjehu filma “To” iz 2017. i njegovog nastavka iz 2019. godine, koji su zaradili preko milijardu dolara, Holivud je ponovo postao opsjednut radom Stivena Kinga.

Iako se adaptacije njegovih djela dešavaju već decenijama, u novije vrijeme situacija se na neki način preokrenula, tako da se one tretiraju kao veliki događaji u kreativnom i budžetskom smislu. Neke od njegovih najboljih knjiga dobijaju novu priliku da zablistaju na velikom ekranu, a među njima i pomenuta “Salemovo”, koja je prvi objavljena 1975. godine. Sam roman je po Kingovim riječima omaž Stokerovom “Drakuli”, a priča prati pisca po imenu Ben Mirs, koji se vraća  u gradić Salemovo kako bi napisao knjigu o kući koja ga proganja otkako je on bio klinac, ali otkriva svoj rodni grad pun vampira predvođenih tajanstvenim Kurtom Barlovom.

- Isključite televizor, u stvari, zašto ne biste isključili i sva svjetla izuzev onog pored vaše omiljene fotelje? Pričaćemo o vampirima opkoljeni sjenkama u polutami. Mislim da mogu da vas ubijedim u njihovo postojanje, zato što sam i sam vjerovao u to dok sam pisao ovu knjigu - rekao je King.

Roman za divno čudo nikad nikad nije dobio filmsku verziju, iako je imao dvije televizijske adaptacije u vidu mini-serija u režiji Toba Hupera (1979) i Mikela Solomona (2004). Za režiju  prve filmske ekranizacije zadužen je Gari Daubermen, reditelj filma “Anabela se vraća kući” i scenarista filma “To”, dok je slavni horor režiser Džejms Van uključen kao producent.

Režiser kaže da je ovaj vampirski roman jedan od dragulja u Kingov opusu i da zaslužuje ekranizaciju dostojnu svog kvaliteta.

- Roman “Salemovo” jedno je od rijetkih Kingovih djela, koje nije razvijeno u igrani film sve do sada, a u svakom pogledu, on predstavlja istinski dragulj u kruni kralja horora - naveo je Daubermen, dodajući da mu je važno da se strahovi u novom filmu osjećaju utemeljeno kao i u romanu na kojem je zasnovan.

Glumačka postava uključuje Luisa Pulmana, Alfreda Vudarda, Bilom Kemp, Vilijama Sadlera, Mekenzi Li i druge.

Favorit

U dva odvojena intervjua King je rekao da mu je od svih njegovih knjiga “Salemovo”omiljena. 

- Na neki način to je moja omiljena priča, najviše zbog onoga što piše o malim gradovima. Čini mi se da je priča lična, jer imam slabu tačku u mom srcu za njih - naveo je King.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana