Otkrivena spomen-ploča novinaru Dušku Tepšiću ubijenom 1992. godine

Srna
Otkrivena spomen-ploča novinaru Dušku Tepšiću ubijenom 1992. godine

ŠAMAC - U Obudovcu kod Šamca danas je otkrivena spomen-ploča i održana komemoracija novinaru Dušku Tepšiću koji je u tom mjestu poginuo na radnom zadatku u hrvatskom raketnom napadu na koridor 22. novembra 1992. godine.

Novinar Dušan Tepšić imao je 30 godina kada je poginuo 1992. godine i sahranjen je u porodičnoj grobnici u Vrginmostu.

Parastos je služio sveštenik Dragan Todorović iz Obudovca, a potom je položeno i cvijeće.

Na početku komemoracije pušten je audio-zapis novinarke Nade Jakšić iz RTS o životu i djelu Duška Tepšića, a potom i pjesma "Na Kordunu grob do groba". Na kraju ceremonije puštena je pjesma "Žute kiše" koju je napisao i komponovao Tepšić.

Novinar iz Čikaga Svetozar Dančuo rekao je da je Tepšić poginuo u ovom mjestu koje nije bilo vojni cilj, što znači da su meta bili civili, meta je bio on kao novinar".

Dančuo je naveo da je Tepšić bio novinar Srpskog radija "Petrova Gora" iz Vrginmosta, od 1991. godine ratni reporter i dopisnik Televizije Beograd sa Korduna i Banije, a bavio se i narodnom muzikom.

Prema njegovim riječima, spomen-ploča Tepšiću postavljena je u junu u okviru Spomen-kompleksa u Obudovcu, a projekat su finansijski pomogli Krajiško udruženje "Prelo" iz Čikaga i Srpsko društvo "Kordun" iz Toronta.

Mile Šapić iz Koalicije udruženja izbjeglica u Srbiji kaže da je Duško bio mlad momak, ponosan na svoje životne uspjehe, počev od muzike, sporta, zabave i naravno svog profesionalnog novinarskog zadatka koji je obavljao.

Tepšić je bio među prvim novinarima ubijenim tokom rata, i za taj zločin do danas niko nije odgovarao, uprkos činjenici da je novinarska profesija i u ratnim okolnostima zaštićena međunarodnim konvencijama.

Slobodan Radičević iz Udruženje novinara Srbije istakao je da Tepšić nije nosio pušku već je prenosio informacije i po svim međunarodnim konvencijama morao je da bude zaštićen kao i mnogi drugi koji su stradali, a nisu bili učesnici rata.

Komemoraciji u Obudovcu prosustvovale su nekadašnje Tepšićeve kolege i predstavnici udruženja novinara i zavičajnih udruženja iz Srbije i Srpske. /kraj/spa/dad/foto

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana