„Otišli smo misleći da se uskoro vraćamo“: Doktori iz Amerike i Rusije o odlasku iz zemlje

GS
„Otišli smo misleći da se uskoro vraćamo“: Doktori iz Amerike i Rusije o odlasku iz zemlje

Direktor Univerzitetskog kliničkog centra Republike Srpske Vlado Đajić u novoj epizodi podkasta UKC-a Srpske ugostio je vrhunske stručnjake iz dalekih zemalja, prof. dr Uglješu Stanojevića, direktora Kurskog onkološkog centra Rusija i dr Igora Miloševića iz Southwoods Health Ohio Amerika.

Doktori su u novoj epizodi podkasta UKC-a Srpske pričali o tome kako su otišli iz zemlje u neke druge i daleke.

"Otišli smo 1988. godine. Država je tada bila normalna. Otišli smo misleći da se vraćamo. Kada smo tek otišli, mislili smo da idemo na par godina. Engleski nismo znali, učili smo, prilagodili smo se najbolje što smo mogli. Taj nesrećan rat je krenuo 1991. godine i tada smo vidjeli da povratka nema. Otac mi je uvijek govorio 'Medicina, medicina, jer ne znaš gdje će te život vratiti' i evo medicina, me i vratila ovdje“, kaže dr Igor Milošević iz Southwoods Health Ohio Amerika.

Direktora Kurskog onkološkog centra Rusija prof. dr Uglješu Stanojevića kaže da je odlazak u Rusiju jedno iskustvo koje se moralo desiti.

"Nesretna vremena ’92. Otac je radio u Rusiji od 1989. godine na građevini. ’91. godine smo išli na dva mjeseca čisto da vidimo tu Rusiju, to je bio super odmor. Vratili smo se bez ikakve misli da ćemo još nekad otići u Rusiju jer je to daleko i skupo. Kada je ’92. godina počela, roditelji su se čuli i neko je mami rekao da će sve proći za dvije sedmice ali da djeca odu u Rusiju. Mama je 5. septembra pokupila stvari i vozom iz Beograda smo otišli u Rusiju, sa dva kofera. Dvije sedmice su prošle, ovdje se ništa nije smirilo“, rekao je direktora Kurskog onkološkog centra Rusija prof. dr Uglješu Stanojevića.

Doktor Stanojević dodaje da su on i starija sestra, koja je malo znala ruski jezik, upisani u školu.

"Mene upišu u običnu rusku školu a nisam znao jezik. Oko tebe djeca, nastavnik, svi pričaju a ti ništa ne razumiješ. Iz te škole još uvijek imam dobre prijatelje. Prva dva-tri mjeseca bio sam osmi razred, ali sam ruski jezik pohađao sa prvim razredom. U Rusiji fakultet traje šest godina s tim da se ne mora završiti srednja škola. Tamo imate dvije godine gimnazije i ako ih završiš sa odličnim uspjehom možeš odmah da kreneš na fakultet. Fakultet sam završio u roku“, kaže doktor Stojanović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana