Osveštani temelji Crkve Svete velikomučenice Marine

SRNA
Osveštani temelji Crkve Svete velikomučenice Marine

FOČA - Njegovo visokopreosveštenstvo mitropolit dabrobosanski Hrizostom osveštao je danas temelj Crkve Svete velikomučenice Marine u mjestu Kozja Luka kod Foče.

Mitropolit Hrizostom istakao je u besjedi da je osveštnje temelja hrama istorijski trenutak i događaj.

- Poveljom koju polažemo u temelje ovog hrama istakli smo sve ono što je bitno za istoriju ovoga hrama. Druga dva primjerka povelje ostaće u arhivi Crkvene opštine i Mitropolije kako bi se znalo kada se i šta ovdje desilo i kako je ova crkva građena - rekao je mitropolit Hrizostom.

On je pohvalio vjeru i revnost svih koji su se danas okupili i pokazali šta znači jedno narodno jedinstvo.

- I onda kad su mnogi mislili da je sve izgubljeno, desilo se upravo obrnuto. Mi pokazujemo kroz jedinstvo i zajedništvo snagu, moć, silu i da možemo sve popraviti, promijeniti i unaprijediti - poručio je mitropolit Hrizostom.

On je naveo da izgradnja crkve treba da bude početak svega dobroga što treba da se desi u obnovi sela Kozija Luka i da podsjeti na vaskrsenje zbog stradanje naroda ovog kraja.

- Sve što je bilo izgubljeno obnovićemo i izgradićemo, a najvažnije u svemu tome je da kroz izgradnju ove crkve obnovimo sebe i da sebe ugradimo u crkvu našom vjerom, ljubavlju, odanošću pravoslavlju i onome što nas je uvijek kao narod krasilo - rekao je mitropolit Hrizostom.

On je ukazao da je srpski narod Foče i Podrinja uvijek bio vjeran, dostojanstven, sa tradicijom, kulturom, sjećanjem i poštovanjem prema svemu što je sveto i čestito.

- Ovo što gradimo je naše zajedničko i zato je upravo crkva zajedničko dobro srpskog naroda. Možemo se razlikovati u mišljenjima, ali jedino u čemu smo jedinstveni u zajednici je crkva Božja koja je nas očuvala toliko vijekova - rekao je mitropolit Hrizostom.

On je istakao da su mnogi to platili životima, završili u kazamatima i na mučilištima, ali da je crkva ostala vjerna svome rodu i sačuvala srpski narod u slozi, ljubavi i onome što je njegov identitet.

- Neke Gospod blagoslavi to što je nama najvažnije i za šta uvijek molimo - mir, slovu, jedinstvo i zajedništvo. Da poštujemo i uvažavamo jedni druge i pored svih naših razlika u mišljenjima i budemo objedinjeni oko crkve - rekao je mitropolit Hrizostom.

Predsjednik Odbora za izgradnju Crkve Svete velikomučenice Marine u Kozjoj Luci kod Foče Nemanja Lazović rekao je da se očekuje da će iduće sedmice biti nastavljena izgradnja hrama koji bi trebalo da bude zakrovljen do kraja godine.

Lazović je rekao da radovi idu predviđenim tempom i tokom.

On je naveo da su se, prema knjigama, nekada na prostoru Kozje Luke nalazile tri crkve, od kojih danas, zbog zuba vremena, ratova i migracija na ovom prostoru postoje samo temelji koji su spomenici njihovog postojanja.

- I zbog te činjenice, ali i inicijative svih porodica iz Kozje Luke, mi smo odlučili uz naš zajednički dogovor i blagoslov mitropolita Hrizostoma da krenemo u izgradnju crkve, što je istorijska šansa generacije, što su mnoge generacije prije nas željele, a i zbog pokoljenja koja dolaze - rekao je Lazović.

Osim osveštanja temelja Crkve Svete velikomučenice Marine, u Kozjoj Luci je održano donatorsko veče za izgradnju ovog hrama.


 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana