Osveštan spomenik junacima Miljevine

Srna
Osveštan spomenik junacima Miljevine

FOČA - U Miljevini kod Foče osveštan je i svečano otkriven, spomenik za 104 borca Sedmog miljevinskog bataljona Fočanske brigade i 40 civila poginulih u Odbrambeno-otadžbinskom ratu.

Nadaleko poznati po hrabrosti i odbrambenim uspjesima da se i danas ističe da su bili čuvari “kapije istočne Hercegovine” i bedema Republike Srpske.

Spomenik u centru Miljevine, svjedočanstvo je na slavne vojnike Vojske Republike Srpske, koji su se braneći vijekovna ognjišta, okruženi neprijateljem odazivali na svaki poziv. Uklesana su i imena 40 civla, među njima i osmogodišnjeg Petra Todorovića iz sela Kolun i 16 civila iz Poljica, koje su na kućnom pragu poubijali pripadnici tzv. Armije BiH.

- Hvala svima, i posebno znači što su spomenuli i one koji nisu više sa nama, a među njima Njega Boškovića koji je bio i predjsednik Boračke organizacije Miljevina a koji nas je nažalost nedavno napustio - kaže Milica Avram kćerka poginulog borca Dragana Vujičića.

Miloš Nogo, sin poginulog borca Milana Noga, dodaje da je velika čast prisustvovati ovom događaju ovdje.

- Tako mi je drago da su ovo uradili i poslije trideset godina za ove slavne vojnike - dodao je on.

Miljevinski bataljon na početku rata imao je više od 500 vojnika koji su branili Srpsku na hercegovačkom ratištu, linijama odbrane u Olovu, Čajniču, Kalinoviku, Trnovu. Ne štedeći živote svaki treći je poginuo za Republiku Srpsku.

- Međutim, i to je proisteklo iz svih tih dešavanja velika teritorija, malo vojnika, ali ipak nismo odustali odbranili smo svaki pedalj zemlje - istkao je Srđan Stanković predsjednik Predsjedništva BO Foča.

Načelnik opštine Foča Milan Vukadinović dodao je da su oni dali ono najvrednije za Foču i Srpsku, svoje živote.

- I ne smijemo nikako da ih zaboravimo ni njih ni njihove porodice - naglasio je Vukadinović.

Izgradnju spomenika pomogli su Opština Foča, Ministarstvo boračko-invalidske zaštite, susjedne opštine, ustanove, preduzeća i pojedinci iz cijele Republike Srpske.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana