Ostojić: Saradnjom sa institucijama do boljeg statusa boraca

Srna
Ostojić: Saradnjom sa institucijama do boljeg statusa boraca

BANjALUKA - Predsjednik Boračke organizacije Republike Srpske /BORS/ Radan Ostojić izjavio je da su predstavnici institucija Republike Srpske saglasni sa zahtjevom BORS-a da je potrebno poboljšati status boračkih kategorija u Republici Srpskoj.

"U razgovoru sa predstavnicima Vlade Republike Srpske dogovorili smo se da u narednom periodu dođemo do određenih podataka u pogledu broja boraca kako bi mogli vidjeti koja su najbolja rješenja da bi se obezbijedila određena sredstva za pomoć boračkim kategorijama", rekao je Ostojić Srni.

Komentarišući izjavu premijera Republike Srpske Radovana Viškovića koji je rekao da će Vlada Srpske nastaviti da pomaže boračkim kategorijama i kojima je ove godine u dva navrata isplaćena jednokratna pomoć po 100 KM, Ostojić je rekao da saradnja i rad BORS-a i institucija Srpske na poboljšanju statusa boračkih kategorija mora biti nastavljena u kontinuitetu i nakon predstojećih izbora.

"Borcima koji su trenutno najugroženija kategorija stanovništva u Republici Srpskoj mora se pomagati u kontinuitetu u smislu da se svake godine moraju pronalaziti rješenja da se njihov status poboljšava na bolje", istakao je Ostojić.

On ističe da je stav BORS-a da jednokratne pomoći i slična davanja nisu i ne mogu riješiti nagomilane probleme, te da umesto istog treba tražiti sistemska rješenja koja bi bila uređena zakonskim ili podzakonskim aktima i da ta prava budu na duži vremenski period.

Govoreći o statusu BORS-a kao organizacije od javnog interesa u Republici Srpskoj, Ostojić kaže da ova organizacija nastala 1993. godine predstavlja simbol Republike Srpske koju su stvorili srpski borci sa puškom u ruci.

"Po svim parametrima BORS treba da bude reprezentativna organizacija u Republici Srpskoj i to pitanje treba da se uredi važećim podzakonskim aktima Vlade Republike Srpske", istakao je Ostojić. Premijer Republike Srpske Radovan Višković istakao je danas da će Vlada Srpske nastaviti da pomaže boračkim kategorijama, kojima je ove godine u dva navrata isplaćena jednokratna pomoć po 100 KM.

"Sigurno je da ćemo u narednom periodu pomoći boračke kategorije, a o svemu razgovaramo sa Boračkom organizacijom Republike Srpske", rekao je Višković.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana