Osnovnu školu pohađa 1.500 učenika koji odstupaju od tipičnog razvoja

Srna
Osnovnu školu pohađa 1.500 učenika koji odstupaju od tipičnog razvoja

BANjALUKA - U Republici Srpskoj usvojeni su različiti mehanizmi podrške djeci sa smetnjama u razvoju, te osnovne škole u Srpskoj pohađa 1.500 učenika koji odstupaju od tipičnog razvoja, rekla je pomoćnik ministra prosvjete u kulture Republike Srpske Nataša Cvijanović.

Cvijanovićeva je navela da se mehanizmi podrške odnose na detekcije, ranu intervenciju, kao i uključivanje djece u predškolske ustanove i osnovne škole.

"Od 1.500 učenika odstupaju od tipičnog razvoja, a pohađaju osnovne škole, trećina ima svoje asistente", rekla je ona prije početka konferencije o aktivnostima podrške uključivanju u obrazovne ustanove djece sa smetnjama u razvoju.

Ona je navela da u predškolskim ustanovama u Srpskoj ima 86 djece koja imaju nalaz i mišljenje Komisije za procjenu potreba i usmjeravanja djece i omladine sa smetnjama u razvoju, dok je oko 120 djece na opservaciji.

Cvijanovićeva smatra da veliku podršku ovoj kategoriji djece predstavlja i Zakon o predškolskom vaspitanju i obrazovanju, kojim je definisano da djeca sa smetnjama u razvoju imaju besplatno pohađanje vrtića.

"Postoje različita sistemska rješenja kojima se pokušava unaprijediti segment u sistemu obrazovanja i vaspitanja koji se odnosi na djecu sa smetnjama u razvoju", rekla je Cvijanovićeva.

Šef kancelarije za obrazovanje pri kancelariji Unicefa Sanja Kabil rekla je da današnja konferencija predstavlja završnicu projekta "Podrška inkluzivnom obrazovanju upotrebom asistivnih tehnologija".

"Proteklih više od godinu dana uspjeli smo da određeni broj nastavnika obučimo da koriste asistivne tehnologije, kako bi poboljšali okruženje za učenje i razvoj ne samo djece sa smetnjama u razvoju, nego i sve djece", rekla je Kabil.

Ona je istakla da treba nastaviti jačanje multisektorske saradnje, kao i alokaciju budžetskih sredstava koja treba da prate sve te aktivnosti.

Vaspitač u vrtiću "Čika Jova Zmaj" iz Foče Sanja Prodanović rekla je da su vaspitači i prosvjetni radnici u proteklih godinu dana imali priliku da u okviru projekta o asistivnim tehnologijama jačaju svoje kompetencije.

"Iskoristićemo ovu priliku da pokažemo dobar primjer iz prakse, odnosno kako smo u našem vrtiću primijenili znanje koje smo usvojili s ciljem jačanja vještina djece sa smetnjama u razvoju", rekla je Prodanovićeva.

Ona je istakla da djeca sa smetnjama u razvoju trebaju podršku cijelog društva, kako bi ostvarila potencijal.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana