Oskrnavljeno spomen-obilježje nastradalim za vrijeme turskog terora

Srna
Oskrnavljeno spomen-obilježje nastradalim za vrijeme turskog terora

SANSKI MOS - U selu Lipnik u Sanskom Mostu vandali su oskrnavili spomen-obilježje u obliku krsta, koje datira iz turskog perioda i o svemu je obaviještena policija, rekao je za Srnu paroh lipnički Zoran Travar.

Sveštenik Travar istakao je da u ovom selu, nažalost, danas nema nijednog Srbina.

"Ovdje su postradali mještani sela 1835. godine tako što su nabijeni na kolac samo zato što je od tadašnjeg bega stradao pas", rekao je paroh Travar.

Prema njegovim riječima, beg je poslao vojsku da pohvata ljude koji su tada žnjeli na njivama i tražio je četvoricu mlađih ljudi da mu dovedu da ih nabije na kolac. Sveštenik Travar kaže da je upravo oskrnavljen spomenik četvorice Liničana.

On je podsjetio i na priču o vijernosti lipničkih kumova što se direktno veže za svirepo postrale Lipničane. Majdanski kapetan Derviš-beg Cerić proganjao je sultanove i svoje protivnike među krajiškim muslimanima, a često je terorisao Srbe u Lipniku.

Srbi jednom u samoodbrani ubiju begovog psa, što je Derviš-beg Cerić iskoristio da uhvati četvoricu Srba i da ih osudi nabijanjem na kolac. Zabilježeno je da je zla sudbina zadesila Nikolu Zeca, Trivuna Mikića, Trivuna Vukića i Petra Gavrića. Gavrić zatraži od bega da ga nakratko pusti da ode do kuće i oprosti se sa porodicom, što je on prihvatio pod uslovom da nađe zamjenu koja će biti garancija da će se vratiti na stratište ili će taj drugi biti nabijen na kolac.

Za zamjenu se javi kum Petra Gavrića. Petar ode kući, oprosti se sa porodicom i vrati da bude surovo pogubljen. Od tada je, kao izuzetno moralna pouka, nastala izreka: "Budi vjeran kao lipnički kum!" ili "Budi od riječi kao lipnički kum!".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana