Organizovano književno veče Dragana Vilića

Srna
Organizovano književno veče Dragana Vilića

ISTOČNO SARAJEVO - Matična biblioteka Istočno Sarajevo organizovala je književno veče Dragana Vilića, autora 21 knjige koji se poslije 24 godine ponovo predstavlja publici u ovom gradu.

Na književnoj večeri predstavljeni su Vilićevi romani “Tragom bunila”, “Krvavi božur”, “Zla krv” i “Bludnica”, ali i zbirke pripovojedaka, knjige poezije, poema, zapisa i religijskih eseja.

Vilić je istakao da je prvu promociju knjige “Stakleno carstvo” imao upravo ovđe 2000. godine, te da je i ona kao i “Tragom bunila” nastala u ratnim uslovima, a predstavljaju realnu sliku ratne nesreće.

“Nadam se da se nikada nigđe na svijetu to neće ponoviti. Potrebno je da čovjek cijeni i voli svoju naciju, ali mora da bude i kosmopolita”, smatra Vilić.

On je podsjetio da su nakon rata u Matičnoj Biblioteci organizovane svečane svetosavske akademije, kao i književne večeri, te da je tada počela da se budi kultura.

“Spomenuo bih čovjeka koji je vrlo značajan bio u tim poslijeratnim momentima, a to je prota Vojislav Čarkić, čovjek kojeg cijenim jer je jedan od rijetkih sveštenika koji je bio sa svojim narodom, ne samo molitvom, nego i kako je trebalo da bude”, ispričao je Vilić.

Vilić je porijeklom iz Gacka, živio je u Sarajevu, Sjedinjenim Državama, a sada u Srbiji.

“Čovjek sam koji je presječen u jednom životnom trenuktu kada sam bio mlad, oženjen i sa dvije kćerkice. Rat je sve to porušio i sa torbicom đečije garderobe smo izašli iz Sarajeva i otišli u Srbiju. Samoinicijativno sam se vratio 1993. godine, jer sam smatrao da treba da budem sa svojim naradom”, ispričao je Vilić.

Bibliotekar Matične biblioteke Istočno Sarajevo Slađana Bratić izrazila je posebno zadovoljstvo što su u prilici da promovišu zavičajnog autora koji se, nakon 24 godine od prve promocije, sada predstavlja publici kao zreo književnik sa istim takvim temama.

“Neke ratne teme koje su obuhvatale njegove prve knjige otišle su u zaborav, a sve svjetske teme i problemi koji muče narod našle su se u okviru novih knjiga. Imamo priliku da razgovaramo o temama koje su zaokupljale Vilića dok je živio i radio u Americi i koje su se našle u njegova četiri romana, četiri zbirke pripovjedaka i više zbirki poezije”, izjavila je Bratićeva novinarima.

Vilić je član Udruženja književnika Srbije, Matice Srpske, Udruženja književnika Republike Srpske, te Društva književnika Vojvodine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana