Organizovan prvi "Bazar zdravlja"

Srna
Organizovan prvi "Bazar zdravlja"

VLASENICA - Učenici i profesori zdravstvene struke Srednjoškolskog centra /SŠC/ "Milorad Vlačić" iz Vlasenice organizovali su "Bazar zdravlja" čiji je cilj podizanje svijesti građana o zdravom načinu života i redovnoj kontroli nalaza.

Profesor medicinske grupe predmeta Sunčica Pantelić rekla je novinarima da je "Bazar zdravlja" organizovan u saradnji sa Javnom ustanovom za predškolsko vaspitanje i obrazovanje "Prvi koraci" iz tog mjesta i opštinskim Crvenim krstom.

Učenici zdravstvene struke kažu da su se za ovu akciju pripremali nekoliko mjeseci jer im je stalo do građana, koji, kako navode, među budućim medicinskim radnicima treba da se osjećaju voljeno i sigurno.

Budući medicinar Jovana Zekić ističe da su organizatori prezadovoljni učešćem građana na "Bazaru zdravlja", s obzirom da se prvi put organizuje u njihovoj opštini.

"U sklopu akcije mjerili smo krvni pritisak, nivo šećera u krvi, a pružali smo i usluge masaže, pomoću koje se građani mogu opustiti i relaksirati. Nadamo se da će iz godine u godinu akcija biti sve posjećenija", dodala je Zekićeva.

Direktor "Prvih koraka" Marija Todorović rekla je da su u ovoj ustanovi akcenat stavili na pravilnu ishranu čiji je cilj unapređenje dječije ishrane, podsticaj i sticanje određenih znanja, vještina i oblika ponašanja usmjerenih ka zdravlju i načinu zdravog života djece, roditelja i zaposlenih u obdaništu.

Todorovićeva je upozorila da su danas djeca sklona alergijama, imaju problem sa gojaznošću i oslabljenim imunitetom, te da su dovoljan unos vitamina, zdrava ishrana i boravak na svježem vazduhu ključni uslovi za zdrav organizam djece.

"Veliki je izazov kako motivisati djecu da jedu raznovrsnu i zdravu hranu koja mora da izgleda primamljivo, da bude dekorisana, gdje važnu ulogu igraju kuvari, ali prvenstveno da se krene iz porodice, da roditelji budu svjesni da je teško mijenjati loše navike u ishrani, te da je vrtić kao druga kuća uvijek tu da to promijeni s ciljem zdravog razvoja djece", dodala je Todorovićeva.

"Bazar zdravlja" organizovan je na platou ispred Kulturnog centra.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana