Opada broj novootkrivenih pacijenata zaraženih HIV-om

A. J.
Opada broj novootkrivenih pacijenata zaraženih HIV-om

Banjaluka - Broj novootkrivenih slučajeva inficiranih virusom HIV/AIDS u RS je od 2012. godine u naglom opadanju, a do sada je registrovano 96 zaraženih, od kojih je 18 umrlo, rečeno je juče na javnom času u Banjaluci organizovanom povodom Svjetskog dana borbe protiv side.

Specijalista epidemiologije i profesor na Medicinskom fakultetu u Banjaluci Janja Bojanić kaže da je ove godine u RS jedna osoba umrla od ove bolesti, te da su Institutu za javno zdravstvo prijavljena dva HIV pozitivna lica i jedno oboljelo od side.

- Od 2008. do 2012. godine broj oboljelih u Srpskoj je imao značajnu tendenciju rasta i u 2012. smo imali najveći broj novootkrivenih, nakon čega je uslijedio pad broja zaraženih - rekla je Bojanićeva i precizirala da najviše obolijevaju osobe u dobi od 30 do 39 godina i od 20 do 29.

Šef kancelarije UNDP-a u Banjaluci Goran Vukmir kaže da je Globalni fond od 2006. godine do danas za borbu protiv HIV/AIDS-a i tuberkuloze u BiH uložio 40 miliona dolara, te naglasio da BiH ima najnižu prevalencu ovog oboljenja u regionu i jednu od najnižih u cijeloj Evropi.

Prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije u 2014. godini zabilježeno je 36,9 miliona ljudi koji žive sa HIV/AIDS-om od kojih su 17,4 miliona žene, a 2,6 miliona djeca do 15 godina.

Direktor agencije UNAIDS Mišel Sidibe kaže da više od 15,8 miliona oboljelih od side širom svijeta dobija tretman koji im produžava život i da treba da budu uloženi dodatni napori da se do 2030. godine okonča epidemija ove bolesti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana